05.12.2012

Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI

Heb je nou teveel vet of niet? Die vraag kun je beter beantwoorden met een meetlint dan met een weegschaal. De omvang van je middel - je tailleomvang - is veelzeggender dan je BMI. Dat concluderen vetzuchtonderzoekers van het Pennington Biomedical Research Center in de International Journal of Obesity.

Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI
Je meet je tailleomvang op zijn smalste punt. Je legt het meetlint vlak boven het been van je bekken. Als volwassen vrouwen een tailleomvang hebben van 89 cm of meer hebben ze teveel vet, en is hun kans op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogd. Bij mannen ligt die grens op 102 cm.

De meeste voorlichters en wetenschappers gebruiken de omvang van de taille liever niet als ze willen aangeven of iemand te dik is. Ze geven de voorkeur aan de BMI. Je berekent je BMI door je lichaamsgewicht in kg te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters.

Weer een andere maat is de taille-heup-ratio. Dat is de omvang van de taille gedeeld door de omvang van je heupen op hun wijdste punt. Mannen zijn te dik als die ratio boven 0.9 komt. Bij vrouwen ligt die grens op 0.85.

Er is veel discussie over welk criterium je nu precies het meest nauwkeurig vertelt of je moet afvallen of niet. De BMI ligt onder vuur, bijvoorbeeld omdat recente studies aantonen dat een lichaam met een keurige BMI, maar met een verhoogde tailleomvang, toch ongezond is.

In hun studie zochten onderzoekers van Pennington uit welk criterium - de BMI, de tailleomvang of de taille-heup-ratio - de beste voorspeller van de kans op sterfte was. Dat deden ze aan de hand van gegevens die waren verzameld in de Canadian Heart Health Survey Follow-Up Study.

De onderzoekers gebruikten data van een slordige achtduizend mannen en vrouwen, die gemiddeld dertien jaar waren gevolgd. De onderzoekers wisten van de deelnemers of ze waren overleden, en waaraan. De onderzoekers kenden de BMI van hun deelnemers, net als hun tailleomvang [WC] en hun taille-heup-ratio [WHR].

De onderzoekers konden de samenhang tussen enerzijds de BMI, WC en WHR en anderzijds de sterftekans uitrekenen. Dat gebeurt in de figuren hieronder. Een sterretje is een statistisch verband. Hoe meer sterretjes, des te sterker is het verband. De strekking is duidelijk: je tailleomvang geeft je de beste indicatie of je moet afvallen.


Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI


Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI


"Waist circumference consistently exhibited the most prominent association with mortality risk for all-cause, cardiovascular disease and cancer mortality compared with weaker associations for BMI and waist–hip ratio", besluiten de onderzoekers.

"Results indicate the need to account for waist circumference in examining the relationship between adiposity and mortality. The clinical importance of maintaining a low waist circumference regardless of BMI bears significant implications for preventing premature mortality attributable to cardiovascular or cancer complications."

Bron:
Int J Obes (Lond). 2012 Nov;36(11):1450-4.

Meer:
Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI (5-12-2012)
Slank maar met buikje? Ongezond! (14-11-2008)
Een beetje dik is niet dodelijk (3-1-2008)