Opgepoetst: 16-7-2022
Opgeladen: 5-12-2012
Opgeborgen in: Afslanken, Vetzuchtepidemie
Translation: Waist measurement says more about health than BMI (17-1-2013)

Omvang taille zegt meer over gezondheid dan BMI

Heb je nou teveel vet of niet? Die vraag kun je beter beantwoorden met een meetlint dan met een weegschaal. De omvang van je middel - je tailleomvang - is veelzeggender dan je BMI. Dat concluderen vetzuchtonderzoekers van het Pennington Biomedical Research Center in de International Journal of Obesity.


Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI


Taille
Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI
Je meet je tailleomvang op zijn smalste punt. Je legt het meetlint vlak boven het been van je bekken, zoals de figuur hiernaast aangeeft. Klik erop voor een grotere versie.

Als volwassen vrouwen een tailleomvang hebben van 89 centimeter of meer hebben ze teveel vet, en is hun kans op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogd. Bij mannen ligt die grens op 102 centimeter.

BMI
Waist measurement says more about health than BMI
De meeste voorlichters en wetenschappers gebruiken de omvang van de taille liever niet als ze willen aangeven of iemand te dik is. Ze geven de voorkeur aan de BMI. Je berekent je BMI door je lichaamsgewicht in kilo te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters.

Ratio
Weer een andere maat is de taille-heup-ratio. Dat is de omvang van de taille gedeeld door de omvang van je heupen op hun wijdste punt. Mannen zijn te dik als die ratio boven 0.9 komt. Bij vrouwen ligt die grens op 0.85.

Studie
Er is discussie over welk criterium het meest nauwkeurig vertelt of je moet beter kunt afslanken of niet. De BMI ligt onder vuur, bijvoorbeeld omdat studies aantonen dat een lichaam met een keurige BMI, maar met een flinke tailleomvang, toch ongezond is.

In hun studie zochten onderzoekers van Pennington uit welk criterium - de BMI, de tailleomvang of de taille-heup-ratio - de beste voorspeller van de kans op sterfte was. Dat deden ze aan de hand van gegevens die waren verzameld in de Canadian Heart Health Survey Follow-Up Study.

De onderzoekers gebruikten data van een slordige achtduizend mannen en vrouwen, die gemiddeld dertien jaar waren gevolgd. De onderzoekers wisten van de deelnemers of ze waren overleden, en waaraan. De onderzoekers kenden de BMI van hun deelnemers, net als hun tailleomvang [WC] en hun taille-heup-ratio [WHR].

Resultaten
De onderzoekers konden de samenhang tussen enerzijds de BMI, WC en WHR en anderzijds de sterftekans uitrekenen. Dat gebeurt in de figuren hieronder. Een sterretje is een statistisch verband. Hoe meer sterretjes, hoe sterker het verband. De strekking is duidelijk: je tailleomvang geeft je de beste indicatie of je moet afvallen.


Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI

Tailleomvang zegt meer over gezondheid dan BMI


Conclusie
"Waist circumference consistently exhibited the most prominent association with mortality risk for all-cause, cardiovascular disease and cancer mortality compared with weaker associations for BMI and waist-hip ratio", besluiten de onderzoekers.

"Results indicate the need to account for waist circumference in examining the relationship between adiposity and mortality. The clinical importance of maintaining a low waist circumference regardless of BMI bears significant implications for preventing premature mortality attributable to cardiovascular or cancer complications."

Bron:
Int J Obes (Lond). 2012 Nov;36(11):1450-4.

Meer:
Bereken je vetpercentage aan de hand van je lengte en de omtrek van je middel (9-9-2018)
Obees, maar toch gezond (18-7-2018)
Een beetje dik is niet dodelijk (3-1-2008)


Op dieet? Ga uit eten bij de Griek en blijf weg bij de Italiaan Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geleden Er zitten meer kilocalorieen in je eten dan je denkt

Op dieet? Ga uit eten bij de Griek en blijf weg bij de Italiaan
Als je hoog nodig wat kilootjes lichaamsvet moet kwijtraken, maar toch uit eten wilt, ga dan naar de Griek of de Japanner.

Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geleden
Dat blijkt uit een onderzoek uit Nieuw-Zeeland, waar onderzoekers tussen 2012 en 2016 de producten van fastfoodketens nauwgezet hebben gemonitord.

Er zitten meer calorieën in je eten dan je denkt
Je zorgt ervoor dat ze elke dag een paar honderd kilocalorieën minder binnenkrijgen dan je verbrandt. Maar vet blijft zitten waar het zit. Hoe dat kan?