Opgeladen: 13-12-2016
Opgeborgen in: Plantaardige steroïden, Plantaardige extracten, Testuitslagen
Translation: No translation yet

Supplementen met spinazie-ecdysteroïden komen niet door de test

Er circuleren in Europa supplementen die volgens het label ecdysteroïden uit spinazie bevatten. Ecdysteroïden zijn plantaardige steroidachtige verbindingen met een anabole werking. Toen chemici van de universiteit van Szeged in Hongarije die supplementen analyseerden, konden ze er geen flintertje spinazie in ontdekken. En nee, dat komt dit keer nou-es niet omdat de maker van die supplementen zijn klanten wil beduvelen.

Studie
De onderzoekers ontdekten in de jaren tachtig van de vorige eeuw dat er ecdysteroïden in spinazie zitten [Phytochemistry 1982 21, 236-8.] en keken om die reden verbaasd op toen ze hoorden dat er in Europa supplementen circuleerden waarin ecdysteroïden uit spinazie zaten. Ze waren geproduceerd door het Duitse VerdeVital.


Supplementen met spinazie-ecdysteroïden komen niet door de test


Supplementen met spinazie-ecdysteroïden komen niet door de testDe Hongaren waren verbaasd, want de hoeveelheid ecdysteroïden in spinazie is niet zo verschrikkelijk hoog. Als je spinazie eet krijg je weliswaar meerdere tientallen of enkele honderden milligrammen binnen, maar er zijn betere bronnen. Dus kochten de onderzoekers supplementen van VerdeVital via het web, en analyseerden die in hun lab.

Resultaten
De onderzoekers vonden in de supplementen een heleboel ecdysteroïden. Je ziet hun structuurformules hieronder. Klik op de figuur voor een grotere versie.


Supplementen met spinazie-ecdysteroïden komen niet door de test


Supplementen met spinazie-ecdysteroïden komen niet door de testBoven hebben we een paar aangetroffen ecdysteroïden uitgelicht. 20E is ecdysterone, het meest gebruikte ecdysteroid in supplementenland. Ecdysterone is ook het meest voorkomende ecdysteroid in spinazie. De ecdysteroïden 1 en 2 zitten echter niet in spinazie. Die zitten in het Aziatische plantje dat je hieronder ziet: Cyanotis arachnoidea.


Supplementen met spinazie-ecdysteroïden komen niet door de testSupplementen met spinazie-ecdysteroïden komen niet door de test
Cyanotis arachnoidea is een betere bron van ecdysteroïden dan spinazie. Spinazie bestaat voor 0.005 tot 0.08 procent uit ecdysteroïden, Cyanotis arachnoidea voor 4-5 procent. Als je in webwinkels op zoek gaat naar supplementen met ecdysteroïden, dan is de kans levensgroot dat je tegen producten aanloopt met Cyanotis arachnoidea-extracten. Je ziet er eentje hiernaast.

Supplementen met Cyanotis arachnoidea zijn in Europa echter niet toegestaan. De overbetaalde ambtenaren die in veel te dure gebouwen in Brussel en Straatsburg ons belastinggeld opmaken, beschouwen Cyanotis arachnoidea als een novel food. En novel foods mogen niet op de markt komen - ook niet als er, zoals dat bij Cyanotis arachnoidea het geval is, geen aanwijzingen zijn dat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Conclusie
De publicatie van de Hongaren illustreert hoe de Europese regelgeving, bedoeld om de supplementenindustrie te reguleren en de consument tegen uitwassen te beschermen, zijn doel voorbijschiet.

De producent had natuurlijk volgens de regels kunnen handelen. Spinazie-extracten zijn geen novel foods, en ze zijn bovendien goedkoop. Maar dan hadden er in die wettelijk toegestane supplementen wel errug weinig ecdysteroïden gezeten. Dus stopte de VerdeVital Cyanotis arachnoidea in zijn capsules, maar schreef op zijn label iets anders. Iedereen blij, zullen ze bij VerdeVital gedacht hebben.

Is er eens een supplementenmaker die in de eerste plaats een goed product op de markt wil zetten, en niet snel rijk wil worden, is hij strafbaar. Het wordt tijd dat er in Brussel en Straatsburg iets gaat veranderen.

Bron:
Sci Rep. 2016 Dec 8;6:37322.

Meer:
De anabole werking van tomatidine versus die van ursolic acid (15-11-2016)
Straks kun je het kopen: tomatidine, het anabool uit de tomaat (5-11-2016)
Laxogenin en 5-hydroxy-laxogenin: natuurlijke anabolen die de werking van de echte anabole steroïden versterken (1-4-2016)


Celastrol is link maar antikatabool

Dierstudie: de anabole werking van 28-homobrassinolide

Diosgenin, het plantaardige anabool in Smilax en Yam

Celastrol is link maar antikatabool
Normaliter proberen wij van Ergogenics je vooral te vervelen met studies waaraan je misschien iets hebt. Dit keer doen we het anders, en vervelen we je met een onderzoek waarmee je voorlopig beter even niets kunt doen.

Dierstudie: de anabole werking van 28-homobrassinolide
Het brassinosteroid 28-homobrassinolide, dat in minuscule hoeveelheden in de pollen van de Chinese koolplant zit, maakt ratten een beetje sterker en gespierder.

Diosgenin, het plantaardige anabool in Smilax en Yam
Twintig, dertig jaar geleden slikten duizenden bodybuilders extracten van planten als Smilax officinalis en Dioscorea esculenta. Ze bevatten het steroidachtige diosgenin.