Opgepoetst: 20-7-2020
Opgeladen: 10-6-2013
Opgeborgen in: Plantenextracten, Meer testosteron door supplementen, Tongkat Ali
Translation: Tongkat Ali raises testosterone levels in over-fifties (6-7-2013)

Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel van vijftigers

Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel van vijftigers
De Maleise bevolking gebruikt extracten van de wortels van de struik Eurycoma longifolia, die je misschien beter kent als Tongkat Ali, al eeuwenlang als een adaptogeen en libidoverhogend middel. Met reden, schrijven Maleise onderzoekers in Andrologia. Suppletie met Tongkat Ali normaliseert de testosteronspiegel in mannen die te weinig testosteron aanmaken.

Tongkat Ali
Tongkat Ali is de best bestudeerde plantaardige testosteronverhoger. In peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften zijn enkele tientallen studies gepubliceerd waarin Tongkat Ali in proefdieren de libido, de aanmaak van zaadcellen en de testosteronspiegel verhoogt. Er zijn zelfs een paar dierstudies waarin Tongkat Ali de spiermassa laat toenemen.

Toch weten we niet hoe Tongkat Ali precies werkt, ook al hebben bio-organische chemici inmiddels een goed beeld van de mogelijke bioactieve bestanddelen van Tongkat Ali. Een paar belangrijke zie je hieronder.


Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel van vijftigers


Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel van vijftigers


Onderzoek naar het effect van Tongkat Ali op mensen is schaars. Tien jaar geleden circuleerde er op internet een studie, betaald door een producent van Tongkat Ali-extracten, waarin Tongkat Ali tijdens een wedstrijd de testosteronspiegel in duursporters verhoogde - maar die studie is nooit gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Studie

Vandaar onze interesse in de studie die onderzoekers van het Damai Service Hospital in Kuala Lumpur in 2012 publiceerden in Andrologia. In dat onderzoek kregen 76 mannen met weinig testosteron in hun bloed hadden een maand lang elke dag 200 mg Tongkat Ali-extract. De gemiddelde leeftijd van de mannen was 51 jaar.

Resultaten
De mannen hadden, voordat de suppletie met Tongkat Ali begon, een gemiddelde testosteronspiegel van 5.66 nanomol per liter. Dat is laag. Een normale testosteronspiegel zit ergens tussen de 6 en 30 nanomol. Na een maand suppletie met Tongkat Ali was de testosteronspiegel gestegen tot 8.31 nanomol per liter.


Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel van vijftigers


Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel van vijftigers


Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel van vijftigers
Artsen geven mannen aan de hand van een gestandaardiseerde vragenlijst een score voor hun Ageing Males' Symptoms. Scoren mannen onder de 26, dan zijn ze klachtenvrij. Een score van 27-36 staat voor 'enkele klachten', een score van 37-49 voor 'milde klachten' en een score van 50 of hoger voor 'ernstige klachten'. Je ziet hierboven dat de situatie van de gemiddelde proefpersoon van 'milde klachten' verbeterde tot 'enkele klachten'.

Conclusie
"A treatment like this may be a reasonable therapy for numerous patients, particularly in Third World or emerging countries as such herbal extracts are often cheaper than Western pharmaceutical medicines", schrijven de onderzoekers.

"In Malaysia, for instance, the supplement is available in most leading pharmacies and popular as a male health supplement. Yet, randomised placebo-controlled studies investigating the positive effects of Tongkat ali on ageing male well-being including its effects on the prostate are missing in the literature thus far and are currently underway."

Tongkat Ali zit ook in sportsupplementen. Hoe interessant het Maleise onderzoek ook is, bewijzen dat die producten werken doet de studie niet. Het verhogen van een testosteronspiegel van 5.66 naar 8.31 nanomol per liter is iets anders dan de testosteronspiegel van een gezonde atleet verhogen naar een niveau waarop merkbaar meer anabole processen optreden.

Bron:
Andrologia. 2012 May;44 Suppl 1:226-30.

Meer:
Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel en spierkracht in sportieve vijftigplussers (31-7-2013)
Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel (24-6-2013)
Tongkat Ali heeft geen effect op prostaat (20-6-2013)


Minder cortisol en meer testosteron door 200 mg Tongkat Ali per dag In dierstudie heeft Tongkat Ali een spieropbouwende werking Het effect van Tongkat Ali op gezonde mannen

Minder cortisol en meer testosteron door 200 mg Tongkat Ali per dag
Verhoogt Tongkat Ali nou wel of niet de testosteronspiegel? De ene humane studie zegt van niet, de andere zegt van wel.

In dierstudie heeft Tongkat Ali een spieropbouwende werking
In een oudere dierstudie, die Maleise onderzoekers acht jaar geleden publiceerden, is het effect op de testosteronspiegel groot genoeg om ook de aanwas van spierweefsel te stimuleren.

Het effect van Tongkat Ali op gezonde mannen
Werkt Tongkat Ali ook bij mannen met een normale testosteronspiegel? Volgens een klinische trial van de Universiti Sains Malaysia niet.