Opgepoetst: 11-10-2022
Opgeladen: 31-8-2012
Opgeborgen in: Aminozuren, Tryptofaan, Intervaltraining
Translation: Tryptophan helps lift interval training to a higher level (27-9-2012)

Tryptofaan brengt intervaltraining op hoger niveau

Teamsporters presteren op het veld beter als ze dagelijks 600 milligram van het aminozuur tryptofaan slikken. Dat concluderen bewegingswetenschappers van de University of Barcelona uit experimenten op sportieve studenten.Suppletie met tryptofaan verbetert lichaamsamenstelling
Tryptofaan & sportprestaties
We zeggen het maar meteen. De ergogene werking van tryptofaan is een heikel onderwerp. Als fysiologen gaan discussiëren over de vraag of tryptofaan prestaties verbetert, dan timmeren ze elkaars luiken dicht voordat je erg in hebt. Het is genant, maar zo hoog lopen de gemoederen nu eenmaal op.

Tryptofaan is een precursor van de neurotransmitter serotonine. Heb je wat meer serotonine in je hersenen dan normaal, dan voel je je prettiger. Je hersenen zijn minder gevoelig voor pijn en je raakt niet zo snel afgeleid door vervelende gedachten en irrelevante informatie. Suppletie met tryptofaan kan dus een gemoedstoestand bewerkstelligen die goede sportprestaties in de hand werkt.

Eerdere studies
Die gedachte inspireerde in 1988 onderzoekers van de University of Barcelona tot een experiment op sportieve studenten, die zo lang mogelijk moesten hardlopen met een intensiteit van 80 procent van hun maximale zuurstofopname. Bij die intensiteit kun je niet meer met elkaar praten. Kregen de proefpersonen voor hun inspanning een supplement met 600 milligram tryptofaan, dan liepen ze bijna vijftig procent langer dan nadat ze een placebo hadden geslikt.

In 1992 herhaalden onderzoekers van de Norwegian University of Sport and Physical Education het experiment in een gewijzigde vorm. Zij gaven hun proefpersonen 1200 milligram tryptofaan en lieten de proefpersonen zich inspannen op honderd procent van hun maximale zuurstofopname. Van effect was geen sprake. [Int J Sports Med. 1992 Aug;13(6):481-5.]

Nederlandse onderzoekers boekten halverwege de jaren negentig evenmin resultaat met tryptofaansuppletie. De Nederlanders gaven hun proefpersonen niet voor, maar tijdens hun inspanning tryptofaan. [J Physiol. 1995 Aug 1;486 (Pt 3):789-94.]

BCAA's
De grootste weerstand tegen het idee dat tryptofaan sportprestaties verbetert komt van onderzoekers die geloven in de prestatieverbeterende werking van BCAA's. Die aminozuren, zo wil een breed aanvaarde theorie, kunnen bij duurinspanningen de vermoeidheid verminderen doordat ze juist verhinderen dat tryptofaan in de hersenen komt - en daar wordt omgezet in serotonine. [Experientia. 1996 May 15;52(5):413-5.] [J Nutr. 2006 Jan;136(1 Suppl):274S-6S.] [J Nutr. 2006 Feb;136(2):544S-547S.]

De hersenen kunnen maar een beperkte hoeveelheid aminozuren opnemen, zegt die theorie. Tijdens intensieve inspanning zuigen de spieren alle aminozuren uit het bloed - behalve tryptofaan. De hersenen nemen daardoor meer tryptofaan op, maken meer serotonine aan - en serotonine werkt vermoeidheid in de hand.

Suppletie met BCAA's remt de opname van tryptofaan door de hersenen, vermindert vermoeidheid en verbetert duurprestaties, terwijl suppletie met tryptofaan bij sporters alleen meer negatief kan uitpakken, zeggen aanhangers van die theorie.

Studie
De Spanjaarden, die in 1988 de prestatiebevorderende werking van tryptofaan hadden aangetoond, publiceerden in 2010 een ander experiment. De onderzoekers onderwierpen 20 sportieve studenten van 20-22 jaar aan een intervaltraining van een uur op een cycle ergometer. De training moest het bewegingspatroon van teamsporters tijdens een wedstrijd imiteren.

Eerst fietsten de studenten 10 minuten op 50 procent van hun maximale zuurstofopname. Daarna haalden ze gedurende 30 seconden alles uit de kast. Die cyclus herhaalden de proefpersonen vervolgens 3 keer. Daarna fietsten de studenten nog eens 20 minuten op 50 procent van hun maximale zuurstofopname.

De onderzoekers voerden de test twee keer uit. De ene keer slikte de studenten gedurende drie dagen voor de test, en op de dag van de test zelf, 2 capsules met elk 300 milligram tryptofaan. Dagelijks slikten de proefpersonen dus 600 milligram tryptofaan. Op de dag van de test slikten de studenten hun tryptofaan 2 uur voordat ze op de fiets klommen.

Resultaten
De suppletie werkte. In de figuur hieronder zie je dat tijdens de helft van de explosieve 30 seconden-sessies tryptofaan zorgde voor meer average power en meer peak power. Dat betekent kort en (te) eenvoudig gezegd dat door tryptofaansuppletie de sporters harder konden trappen.


Tryptofaan brengt intervaltraining op hoger niveau


Tryptofaan brengt intervaltraining op hoger niveau


Tryptofaan brengt intervaltraining op hoger niveau


Bovendien konden de proefpersonen tijdens de laatste 20 min van de test een grotere afstand afleggen als ze tryptofaan hadden gekregen. Dat zie je hierboven.

De onderzoekers ontdekten dat tryptofaansuppletie de toename van vermoeidheid verminderde.

In de experimenten waarbij tryptofaan geen effect had was misschien een te hoge dosis gebruikt, of was die te kort voor de inspanning toegediend. De onderzoekers opperen bovendien de mogelijkheid dat tryptofaan niet alleen een precursor is van serotonine, maar ook van verwante verbindingen die geen vermoedheid bewerkstelligen, maar juist een stimulerend effect hebben.

Conclusie
"Oral L-tryptophan supplementation and the resulting increase in plasma tryptophan appear to influence physical performance in complex ways", concluderen de Spanjaarden. "In several common cases, such as the present study, it is able to improve physical output, and it seems that fatigue induced by different test protocols may be mediated by different pathways."

Supplementenmaker Recuperation Electrolitos betaalde het onderzoek.

Bron:
Int J Neurosci. 2010 May;120(5):319-27.

Meer:
Supplement met tryptofaan maakt dominant (4-11-2018)
Tryptofaan vergroot emotionele intelligentie (28-10-2018)
'Nee' zeggen wordt makkelijker door suppletie met L-tryptofaan (15-10-2017)


L-Tryptofaan zet vrouwen roze bril op

Slaapmiddel L-tryptofaan werkt ook overdag

Minder vet, meer spieren - door tryptofaan?

L-Tryptofaan zet vrouwen roze bril op
Geef vrouwen elke dag drie keer een pil met een gram van het aminozuur L-tryptofaan, en binnen twee weken zien ze de wereld rooskleuriger.

Slaapmiddel L-tryptofaan werkt ook overdag
Een dosis L-tryptofaan voordat je in bed stapt verkort de tijd die je nodig hebt om in te slapen.

Minder vet, meer spieren - door tryptofaan?
Voedingswetenschappers van Nanchang University publiceerden deze dierstudie in Amino Acids.