Opgepoetst: 6-10-2022
Opgeladen: 16-11-2014
Opgeborgen in: Aminozuren, Tryptofaan, Ongewone anabole middelen
Translation: Tryptophan supplementation improves body composition (18-12-2014)

Minder vet, meer spieren - door tryptofaan?

Je kent L-tryptofaan waarschijnlijk als een essentieel aminozuur waarvan je beter kunt slapen en ietwat vrolijker kunt worden. Suppletie met datzelfde L-tryptofaan verbetert misschien ook de lichaamssamenstelling. Dat suggereert een dierstudie die voedingswetenschappers van Nanchang University publiceerden in Amino Acids. We waarschuwen maar alvast dat het artikel meer vragen oproept dan het beantwoordt.Suppletie met tryptofaan verbetert lichaamsamenstelling
Tryptofaanstudie
Trypofaan is een grondstof voor serotonine en melatonine, maar speelt ook een niet helemaal begrepen rol bij de synthese van eiwitten in het lichaam. De Chinezen wilden die rol ophelderen in een experiment waarin ze volwassen ratten gedurende een week via de orale route dagelijks 200 milligram L-tryptofaan per kilo lichaamsgewicht gaven. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 2-3 gram per dag.

Resultaten
Het lichaamsgewicht van de ratten nam minder toe dan dat van ratten in een controlegroep die geen extra tryptofaan kregen.


Suppletie met tryptofaan verbetert lichaamsamenstellingSuppletie met tryptofaan verbetert lichaamsamenstellingEiwitstofwisseling
In het bloed van de ratten vonden de onderzoekers aanwijzingen voor een verhoogde aanmaak van eiwitten, zoals een afname van de concentratie isoleucine en valine. Die aminozuren zijn belangrijke bouwsteentjes voor spierweefsel.

Een mogelijk mechanisme is dat tryptofaan de dunne darm meer aminozuren laat opnemen, vermoeden de Chinezen. De dunne darm werd langer door de suppletie, en kon daardoor mogelijk meer voedingsstoffen opnemen [figuur hieronder]. Maar hoe extra tryptofaan de synthese van spiereiwitten sneller zou moeten laten verlopen, daarover tasten de onderzoekers in het duister.


Suppletie met tryptofaan verbetert lichaamsamenstellingVetstofwisseling
De Chinezen vertellen niet of de spieren van de muizen groter of sterker waren geworden. Wel schrijven ze dat L-tryptofaan de vetmassa verminderde. Maar hoeveel, daarover doen ze geen uitlatingen. In plaats daarvan geven ze wel informatie over de manier waarop het aminozuur waarschijnlijk de verbranding van vetzuren verhoogde.

"We found that tryptophan supplementation affected lipid metabolism, leading to reduced fat deposition in the body of tryptophan supplemented group, compared with the control group", schrijven de onderzoekers. "Both acetoacetate and beta-hydroxybutyrate are products of fatty acid oxidation in liver, and the ratio of acetoacetate to hydroxybutyrate is an indicator of cytosolic and mitochondrial redox states."

"In this study, tryptophan supplementation increased the level of acetoacetate and decreased the level of beta-hydroxybutyrate in serum, thus elevated the ratio of acetoacetate to beta-hydroxybutyrate. The result suggested that tryptophan supplementation promoted the oxidation of fatty acid."

"So it would lead to a reduced availability of fatty acids for the synthesis of lipids, LDL and VLDL in the body. In support of this view, tryptophan supplementation decreased the serum concentrations of lipids, unsaturated lipids, LDL and VLDL in tryptophan supplemented group rats compared to the control group rats."

Bron:
Amino Acids. 2014 Dec;46(12):2681-91.

Meer:
Supplement met tryptofaan maakt dominant (4-11-2018)
Tryptofaan vergroot emotionele intelligentie (28-10-2018)
'Nee' zeggen wordt makkelijker door suppletie met L-tryptofaan (15-10-2017)


L-Tryptofaan zet vrouwen roze bril op

Slaapmiddel L-tryptofaan werkt ook overdag

Dierstudie: suppletie met 5-HTP bestrijdt reuma

L-Tryptofaan zet vrouwen roze bril op
Geef vrouwen elke dag drie keer een pil met een gram van het aminozuur L-tryptofaan, en binnen twee weken zien ze de wereld rooskleuriger.

Slaapmiddel L-tryptofaan werkt ook overdag
Een dosis L-tryptofaan voordat je in bed stapt verkort de tijd die je nodig hebt om in te slapen.

Dierstudie: suppletie met 5-HTP bestrijdt reuma
Bij mensen in een vroeg stadium van reuma kan suppletie met 5-HTP de ziekte afremmen en de ernst van de symptomen verminderen.