16.11.2014

Suppletie met tryptofaan verbetert lichaamsamenstelling

Je kent L-tryptofaan waarschijnlijk als een essentieel aminozuur waarvan je beter kunt slapen en ietwat vrolijker kunt worden. Suppletie met datzelfde L-tryptofaan verbetert misschien ook de lichaamssamenstelling. Dat suggereert een dierstudie die voedingswetenschappers van Nanchang University publiceerden in Amino Acids.

Tryptofaan
Tryptofaan
Trypofaan is een grondstof voor serotonine en melatonine, maar speelt ook een niet helemaal begrepen rol bij de synthese van eiwitten in het lichaam. De Chinezen wilden die rol ophelderen in een experiment waarin ze volwassen ratten gedurende een week via de orale route dagelijks 200 mg L-tryptofaan per kg lichaamsgewicht gaven. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 2-3 gr per dag.

In die periode werden de ratten een beetje lichter dan ratten in een controlegroep die geen supplementen kregen toegediend.


Suppletie met tryptofaan verbetert lichaamsamenstellingEiwitstofwisseling
In het bloed van de ratten vonden de onderzoekers aanwijzingen voor een verhoogde aanmaak van eiwitten, zoals een afname van de concentratie isoleucine en valine. Die aminozuren zijn belangrijke bouwsteentjes voor spierweefsel.

Een mogelijk mechanisme is dat tryptofaan de dunne darm meer aminozuren laat opnemen, vermoeden de Chinezen. De dunne darm werd langer en kreeg meer plooien door de suppletie. Maar hoe extra tryptofaan de synthese van spiereiwitten sneller moet laten verlopen, daarover tasten ze in het duister.

Vetstofwisseling
De Chinezen vertellen niet of de spieren van de muizen groter of sterker waren geworden. Wel schrijven ze dat L-tryptofaan de vetmassa verminderde. Maar hoeveel, daarover doen ze geen uitlatingen. In plaats daarvan geven ze wel informatie over de manier waarop het aminozuur waarschijnlijk de verbranding van vetzuren verhoogde.


Suppletie met tryptofaan verbetert lichaamsamenstelling"We found that tryptophan supplementation affected lipid metabolism, leading to reduced fat deposition in the body of tryptophan supplemented group, compared with the control group", schrijven de onderzoekers. "Both acetoacetate and beta-hydroxybutyrate are products of fatty acid oxidation in liver, and the ratio of acetoacetate to hydroxybutyrate is an indicator of cytosolic and mitochondrial redox states."

"In this study, tryptophan supplementation increased the level of acetoacetate and decreased the level of beta-hydroxybutyrate in serum, thus elevated the ratio of acetoacetate to beta-hydroxybutyrate. The result suggested that tryptophan supplementation promoted the oxidation of fatty acid."

"So it would lead to a reduced availability of fatty acids for the synthesis of lipids, LDL and VLDL in the body. In support of this view, tryptophan supplementation decreased the serum concentrations of lipids, unsaturated lipids, LDL and VLDL in tryptophan supplemented group rats compared to the control group rats."

Bron:
Amino Acids. 2014 Dec;46(12):2681-91.

Meer:
Tryptofaan + stress = meer testosteron (30-12-2001)