|
Levensverlengers in de schil van uien
Je vindt op het web moeiteloos artikelen en video's die vertellen hoe je de schillen van uien kunt drogen, fijnmalen en alsnog kunt gebruiken in de keuken. Die informatie is niet alleen nuttig voor mensen die zuinig willen zijn. Volgens Japans onderzoek zijn de schillen van de ui ook een uitstekende bron van quercetine en analogen daarvan.
Studie
Of dat echt zo is, dat vragen we ons af.
Volgens ander onderzoek, waarin meer verbindingen werden meegenomen, bevat juist de rode ui meer quercetine-analogen dan de gele ui. [Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi Vol. 43, No. 5, 642-9 (1996).] Dat er in witte uien weinig quercetine-verbindingen zitten, komt wel ook in andere studies naar voren. Opmerkelijk was dat de schil van de ui de hoogste concentraties flavonoïden bevatte.
Klik op de figuur voor een grotere versie.
Toen de Japanners quercetine en de quercetine-analogen Q3M en Q3C aan nematoden gaven, zagen ze dat die verbindingen de levensduur van de wormpjes verlengden. Vooral Q3M - voluit: quercetin 3-O-beta-D-glucopyranoside-(4-1)-beta-D-glucopyranoside bleek een effectieve levensverlenger. [Figuur]
Mechanisme
Old-1 wordt actief als aaltjes worden blootgesteld aan milde stressoren, zoals UV-licht, warmte en oxidanten. [Curr Biol. 2001 Oct 2;11(19):1517-23.]
Conclusie
"Therefore, the extraction of the flavonoids from the peel would help not only in reducing waste but also in recovering useful compounds that could greatly benefit human health", schrijven de onderzoekers.
Bron: Meer:
|
|