Opgeladen: 19-1-2017
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Visolie
Translation: Fish oil for heart failure (3-4-2017)

Visolie tegen hartfalen

Je moet het effect niet overdrijven, maar suppletie met visolie - lees: de omega-3-vetzuren DHA en EPA - kan hartfalen verzachten. Dat suggereert een metastudie die Chinese cardiologen, verbonden aan Chongqing Medical University, publiceerden in Nutrients. Visolie lijkt vooral interessant voor mensen met een vorm van hartfalen die voorkomt bij krachtsporters die verboden anabole middelen gebruiken.

Studie
De onderzoekers verzamelden negen eerder gepubliceerde trials, waarin onderzoekers in totaal achthonderd proefpersonen met hartfalen visolie gaven. Ze veegden de uitkomsten van die trials bijelkaar, en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
De onderzoekers maakten een funnel plot van de uitkomsten van de trials. Ze vonden geen aanwijzingen voor bias. Het is dus onwaarschijnlijk dat cardiologen, die het effect van visolie op hartfalen onderzoeken, alleen positieve uitkomsten hebben kunnen publiceren, en de minder mooie resultaten niet.


Visolie tegen hartfalen


Suppletie met visolie verlaagde de concentratie van de eiwitten brain natriuretic peptide [BNP] en N-terminal pro b-type natriuretic peptide [NT-pro-BNP] in het bloed. Die eiwitten zijn afkomstig van hartcellen, die meer van deze eiwitten aanmaken als ze het zwaar hebben. Cardiologen beschouwen de concentratie van BNP en NT-pro-BNP als merkers voor hartfalen: hoe hoger ze zijn, hoe erger.


Visolie tegen hartfalen


Visolie tegen hartfalen


De suppletie met visolie verhoogde de hoeveelheid bloed die de linkerventrikel van het hart het lichaam inpompte [left ventricular ejection fraction; LVEF], maar het effect was niet significant. Op de horizontale as hieronder staan standardised mean differences.


Visolie tegen hartfalen


Je hebt verschillende soorten hartfalen. Bij ischaemic cardiomyopathy [ICM] krijgt het hart onvoldoende bloed toegevoerd, waardoor de hartspier krimpt. Bij dilated cardiomyopathy [DCM], de vorm van hartfalen die cardiologen vaak vinden bij farmacologische krachtsporters, is de hartspier overwerkt, en is de linkerventrikel van de hartspier vergroeid op zo'n manier dat het hart niet meer goed werkt.

Bij ICM heeft suppletie geen positief significant effect op de hoeveelheid bloed die de linkerventrikel van het hart het lichaam kan inpompen, bij DCM wel.


Visolie tegen hartfalen


Of suppletie met visolie effect sorteert, hangt onder meer af van de dosis. Trials waarin de onderzoekers 1 gram visolie per dag gebruikten mislukten meestal, trials met 2 gram visolie per dag niet.


Visolie tegen hartfalen


Een tweede succesfactor was de duur van de trial. Trials waarin de proefpersonen langer dan zes maanden visolie kregen [long-term] slaagden meestal, trials die korter duurden [short-term] niet.


Visolie tegen hartfalen


Conclusie
"These findings suggest that omega-3 polyunsaturated fatty acids might be beneficial to heart failure patients, but the evidence is not definitive", besluiten de onderzoekers. "In the future, high-quality randomised controlled trials with large numbers of participants are needed to investigate the optimal dosage and components of omega-3 polyunsaturated fatty acids to improve the prognostic outcomes of heart failure patients."

Bron:
Nutrients. 2016 Dec 30;9(1).

Meer:
Ook visolie uit algen beschermt hart en bloedvaten (13-11-2016)
Vis beschermt pas goed tegen hartinfarct als je ook walnoten eet (28-10-2016)
Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie (3-6-2016)


Co-enzym Q10 versus hartfalen

Langer dan een uur slapen overdag verzwakt hart

Combinatie groeihormoon en anabolen riskant voor hart: vergroting linkerventrikel

Co-enzym Q10 versus hartfalen
Een forse dagelijkse dosis co-enzym Q10 verdubbelt de overlevingskansen van mensen met hartfalen.

Langer dan een uur slapen overdag verzwakt hart
Mannen die overdag langer dan een uur de ogen dicht doen hebben een verhoogde kans op hartfalen.

Combinatie groeihormoon en anabolen riskant voor hart: vergroting linkerventrikel
En een vergroting van de linkerventrikel is een mogelijke voorloper van hartfalen.