Opgeladen: 18-2-2024
Opgeborgen in: Vitamine B, Vitamines, Afslanken, Afslanksupplementen, Ongewone anabole strategieën
Translation: More vitamin B3 gives people over 40 more muscles and less body fat (19-2-2024)

Meer vitamine B3 geeft veertigplusser meer spieren en minder lichaamsvet

Veertigplussers hebben meer spiermassa en minder lichaamsvet naarmate ze op dagelijkse basis meer vitamine B3 binnenkrijgen. Dat suggereert een Chinese analyse van epidemiologische gegevens die zijn verzameld in de Verenigde Staten.


Meer vitamine B3 voor veertigplussers met meer spieren en minder lichaamsvet


Studie
Onderzoekers van Qingdao University in China analyseerden gegevens van ongeveer zestienduizend Amerikaanse veertigplussers. De data waren in de eerste twee decennia van de 21ste eeuw verzameld in het kader van het Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey.

De studiedeelnemers hadden via vragenlijsten een idee gegeven van hun voedingspatroon, aan de hand waarvan de onderzoekers hun inname van vitamine B3 konden inschatten. De onderzoekers hadden ook medische gegevens van de studiedeelnemers.

Resultaten
Een relatief hoge inname van vitamine B3 ging samen met een grotere vetvrije massa - en dus waarschijnlijk ook met meer spiermassa. Met elke milligram vitamine B3 die de studiedeelnemers per kilo lichaamsgewicht dagelijks meer consumeerden, nam hun vetvrije massa toe met 60 gram per kilo lichaamsgewicht.

Hoe ouder de proefpersonen en hoe hoger hun BMI, hoe sterker het verband.


Meer vitamine B3 voor veertigplussers met meer spieren en minder lichaamsvet


Meer vitamine B3 voor veertigplussers met meer spieren en minder lichaamsvet


Meer vitamine B3 voor veertigplussers met meer spieren en minder lichaamsvet


Een relatief hoge inname van vitamine B3 ging ook samen met een geringere vetmassa. Met elke milligram vitamine B3 die de studiedeelnemers dagelijks per kilo lichaamsgewicht consumeerden, nam hun vetmassa af met 61 gram per kilo lichaamsgewicht. De toename van de vetvrije massa door vitamine B3 ging dus gelijk op met de afname van de vetmassa door vitamine B3.

Ook de associatie tussen de inname van vitamine B3 en de vetmassa was sterker naarmate de studiedeelnemers ouder waren.

In de 25 procent van de studiedeelnemers met de hoogste inname van vitamine B3 was de kans op sarcopenie of ouderdomsspierzwakte nog niet de helft van de kans op sarcopenie in de 25 procent van de studiedeelnemers met een laagste inname van vitamine B3.


Meer vitamine B3 voor veertigplussers met meer spieren en minder lichaamsvet


Meer vitamine B3 voor veertigplussers met meer spieren en minder lichaamsvet


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat bij een hogere inname van vitamine B3 het lichaam meer van de co-enzymen NAD en NADP-aanmaakt.

Die theorie is niet zo raar. Vitamine B3-analogen als nicotinic acid en nicotinamide fungeren als precusoren voor NAD en NADP. Die enzymen zijn betrokken bij de energieproductie in de spiercellen.

Conclusie
"Niacin intake at dietary doses in people aged 40 years and older is associated with increased skeletal muscle mass and strength and loss of body fat, and it may improve glucose homeostasis", resumeren de onderzoekers.

"Dietary niacin supplementation is a feasible way to alleviate age-related muscular loss."

Bron:
J Nutr Health Aging.2023;27(9):709-18.

Meer:
Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside (22-5-2016)


Hoge inname vitamine K1 houdt botten sterk (en de spieren ook) Meer alpha-caroteen, meer spierkracht Meer voedingsvezels, meer spieren (en minder lichaamsvet)

Hoge inname vitamine K1 houdt botten sterk (en de spieren ook)
Vrouwen die ouder zijn dan 70 breken minder vaak een bot en hebben meer spierkracht naarmate ze meer vitamine K1 binnenkrijgen.

Meer alpha-caroteen, meer spierkracht
Hoe meer van deze stof vijftigplussers in hun bloed hebben, hoe groter is hun spierkracht.

Meer voedingsvezels, meer spieren (en minder lichaamsvet)
Komt dat doordat voedingsvezels je gevoeligheid voor insuline verhogen, of is er meer aan de hand?