Vitamine B5 voert het immuunsysteem op
Een flinke, maar geen absurd hoge dosis vitamine B5 maakt dat het immuunsysteem agressiever is tegenover de tuberculosebacterie Mycobacterium tuberculosis. Dat suggereert een dierstudie die Chinese immunologen van de universiteit van Guangzhou publiceerden in Frontiers in Immunology.
Studie
De onderzoekers experimenteerden met muizen. Ze brachten in de longen van elke muis 200 exemplaren van Mycobacterium tuberculosis strain H37Rv. Dat is een variant van TBC-bacterie waarmee wetenschapper al sinds het begin van de twintigste eeuw proeven doen.
Gedurende de 4 weken dat de proef duurde, lieten de onderzoekers een deel van de muizen elke dag een vloeistof drinken waarin ze vitamine B5 hadden opgelost.
Over de dosering zijn ze niet erg duidelijk, maar met enig nattevingerwerk schatten we het humane equivalent van de gebruikte dosis op zo'n 500 tot 700 milligram vitamine B5 per dag. Da's geen eens zo hele hoge dosis. In elke webwinkel liggen supplementen met een halve gram vitamine B5 per cap of tab.
Resultaten
Toen de 4 weken voorbij waren, vonden de onderzoekers minder TBC-bacillen in de longen van de proefdieren die vitamine B5 hadden gekregen dan in bij de controlegroep. Je moet daar trouwens wel bij opmerken dat de onderzoekers een groep muizen het klassieke TBC-antibioticum isoniazide hadden gegeven, en dat dit middel veel beter werkte dan vitamine B5.
Hoe vitamine B5 de ziekteverwekkers dwarszit, werd duidelijk toen de onderzoekers de immuuncellen in het bloed van de proefdieren bestudeerden.
Pantotheenzuur vergrootte het aantal immuuncellen niet, maar liet de CD4-T-cellen wel meer cytokines als interleukine 17 en interferon-gamma aanmaken. In het bloed vonden de onderzoekers dan ook meer van dit soort interleukines terug.
Interleukines als interferon-gamma, interleukine-1 en TNF-alpha jutten immuuncellen op, en laten ze meer ziekteverwekkers onschadelijk maken. In in vitro-studies konden de onderzoekers aantonen dat immuuncellen door de toediening van vitamine B5 ook daadwerkelijk agressiever werden.
Conclusie
"Taken together, these findings suggest that orally administered vitamin B5 significantly inhibits the in vivo growth of Mycobacterium tuberculosis via the regulation of innate immunity and adaptive immunity", concluderen de onderzoekers. "Thus, orally administered VB5 may potentially have important therapeutic implications in the clinical management of tuberculosis."
Bron:
Front Immunol. 2018 Feb 26;9:365.
Meer:
Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrij (20-9-2018)
Yakult schudt immuunsysteem 55-plusser wakker (14-9-2018)
Deze twee paddenstoelen schakelen het humaan papillomavirus uit (5-9-2018)
|