Opgeladen: 20-9-2018
Opgeborgen in: Vitamine D, Vitamines, Immuunsysteem
Translation: Supplement with vitamin D protects martial artists against colds (21-9-2018)

Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrij

Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrij
Een verkoudheid kan voor sporters die zich voorbereiden op een belangrijke wedstrijd het verschil betekenen tussen winnen en verliezen. Onderzoekers uit Zuid-Korea ontdekten dat suppletie met vitamine D3 vechtsporters tijdens de wintermaanden beschermt tegen infectie door het verkoudheidsvirus.

Studie
De onderzoekers gaven 13 mannelijke vechtsporters van 19-22 jaar tijdens de wintermaanden gedurende 4 weken elke dag een capsule met 5000 IE vitamine D3. Ze gebruikten een product van het Amerikaanse Pharmacal Biotech. [biotechpharmacal.com] Een groep van 12 andere vechtsporters kreeg een placebo.

De vitamine D-status van de proefpersonen was, toen de proef begon, 31.3 nanomol 25-hydroxyvitamine-D per liter. Dat is laag, maar in landen waar mensen weinig buiten komen vind je bij bijna de helft van de bevolking zulke lage waarden.

Elke dag vulden de proefpersonen op een formulier in hoeveel last ze hadden van klassieke symptomen van verkoudheid. Op die vragenlijst, die tussen twee haakjes deel is van de Wisconsin Upper Respiratory Symptom Survey-11, is de best mogelijke score 0 en de slechtst mogelijke 49.


Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrijResultaten
De gemiddelde scores voor symptomen van verkoudheid in beide groepen waren laag, maar ze waren significant lager in de groep die vitamine D gebruikte dan in de placebogroep.


Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrijDe suppletie verhoogde de vitamine D-spiegel in het bloed van de sporters. De onderzoekers vonden een verband tussen die stijging en de symptomen van verkoudheid.


Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrij


Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrijConclusie
"The present randomized controlled trial revealed that a daily dose of 5000 IU of vitamin D3 increases serum 25(OH)D concentration to a sufficient level, and the increased serum 25(OH)D level reduces upper respiratory tract infection symptoms following four weeks of winter training in vitamin D-insufficient male taekwondo athletes", resumeren de onderzoekers.

"Vitamin D3 supplementation may be effective in reducing the symptoms of upper respiratory tract infections during winter training in vitamin D-insufficient taekwondo athletes."

Wil je gaan experimenteren met fikse doses vitamine D? Lees eerst dit en dit.

Bron:
Int J Environ Res Public Health. 2018 Sep 14;15(9).

Meer:
Sterker immuunsysteem, minder vaak verkouden door sportieve leefstijl (19-8-2017)
Immuunsysteem sporters en bankzitters sterker door schaaltje bosbessen per dag (1-8-2017)
Blessures en ziekte bepalen of sporters slagen of falen (26-10-2016)


Oesterzwam houdt sporters ziektevrij

Havermoutvezels beschermen sporters misschien tegen virussen

Sporters zijn minder vaak ziek na cursus 'Omgaan Met Stress'

Oesterzwam houdt sporters ziektevrij
Volgens een gesponsorde studie kunnen sporters door suppletie met suikerketens uit de oesterzwam hun kans op ziekte verminderen.

Havermoutvezels beschermen sporters misschien tegen virussen
Dat suggereert een al wat oudere dierstudie, die in 2004 verscheen in Medicine and Science in Sports and Exercise.

Sporters zijn minder vaak ziek na cursus 'Omgaan Met Stress'
Beter omgaan met stress betekent minder cortisol; minder cortisol betekent een betet functionerend immuunsysteem.