Opgeladen: 17-4-2021
Opgeborgen in: Carotenoïden, Insuline, glucose & insulineversterkers, Vitamine C, Vitamines
Translation: Do vitamin C & beta-carotene reduce the risk of type 2 diabetes? (18-4-2021)

Verminderen vitamine C & bèta-caroteen de kans op diabetes?

Een voedingspatroon met veel vitamine C en bèta-caroteen kan misschien beschermen tegen diabetes type-2. Dat suggereert een epidemiologische studie uit Japan die recent verscheen in de Journal of Nutritional Science and Vitaminology.


Verminderen vitamine C & beta-caroteen de kans op diabetes?


Studie
Onderzoekers van de Tokai University School of Medicine bestudeerden de gegevens van 506 mannelijke en 493 vrouwelijke bezoekers van een anti-aging-kliniek.

De onderzoekers bepaalden de concentratie vitamine C en bèta-caroteen in het bloed van de studiedeelnemers, plus de concentratie van het versuikerde ijzerhoudende eiwit HbA1c in de rode bloedcellen. HbA1c is een merker voor de blootstelling aan glucose. Hoe meer HbA1c, hoe meer glucose heeft er in het bloed gecirculeerd. HbA1c is een merker voor diabetes type-2.

Diabetes, vitamine C & bèta-caroteen
Een in 2009 gepubliceerde trial waarin onderzoekers diabetes type-2 wilden verzachten met supplementen met vitamine C en bèta-caroteen verliep teleurstellend. [Am J Clin Nutr. 2009 Aug;90(2):429-37.]

Minder eenduidig zijn de epidemiologisch onderzoeken naar de beschermende werking van de inname van vitamine C en bèta-caroteen. De ene studie vindt geen verband, [Eur J Clin Nutr. 2011 May;65(5):590-7.] de andere wel. [Arch Intern Med. 2008 Jul 28;168(14):1493-9.]

Het idee dat antioxidanten in voeding de kans op diabetes type-2 kunnen verminderen is niet zo raar. De hoge glucosespiegel die bij onbehandelde vormen van diabetes voorkomt, beschadigt onder meer via oxidante reacties cellen en weefsels, en antioxidanten als vitamine C en bèta-caroteen zouden die reacties kunnen afremmen. Zou je denken.

Resultaten
En verhip. Hoe meer vitamine C en bèta-caroteen de onderzoekers in het bloed van de studiedeelnemers vonden, hoe geringer de concentratie HbA1c.


Verminderen vitamine C & beta-caroteen de kans op diabetes?


Verminderen vitamine C & beta-caroteen de kans op diabetes?


De onderzoekers hebben een paar studiedeelnemers die extreme hoeveelheden vitamines gebruikten uit hun sample geknikkerd, maar deden dat niet met gebruikers van normaal gedoseerde supplementen.

De onderzoekers hebben niet met statistiek de invloed van BMI en andere leefstijlfactoren weggepoetst. Da's een minpuntje, sprak hij eufemistisch.

Voedingsbronnen
De twee tabellen hieronder geven je een indruk van de belangrijkste voedingsbronnen van respectievelijk vitamine C en bèta-caroteen. We hebben ze gesnaaid van Wikipedia, en zijn ze gebaseerd op gegevens van het Amerikaanse landbouwministerie.

Klik er op voor een grotere versie.


Verminderen vitamine C & beta-caroteen de kans op diabetes?


Verminderen vitamine C & beta-caroteen de kans op diabetes?


Bron:
Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2020;66(4):289-95.

Meer:
Hoe omega-3-vetzuren bètacaroteen beter laten beschermen tegen kanker (21-10-2019)
Meer bèta-caroteen in je bloed, minder kans op overlijden (1-1-2019)
Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct (3-9-2015)


Meer vitamine C, meer spieren Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C Dieet niet optimaal? Kiwi's bestrijden vermoeidheid en geven meer energie

Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel
Hoe meer vitamine C er in je voeding zit, hoe meer spieren je hebt.

Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C
Er is volgens Koreaans onderzoek misschien een hele eenvoudige manier waarmee je het ontstaan van rimpels door veroudering kunt vertragen.

Dieet niet optimaal? Kiwi's bestrijden vermoeidheid en geven meer energie
Kiwi's zitten bommetjevol vitamine C.