Opgeladen: 5-6-2023
Opgeborgen in: Cosmeceuticals, Immuunsysteem, Vitamine D, Vitamines
Translation: With or without hydrocortisone, supplementing with vitamin D reduces eczema (6-6-2023)

Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem

Volgens een Britse metastudie vermindert suppletie met 1600 IE of 40 microgram vitamine D per dag eczeem. Volgens een klein onderzoek uit Egypte vergroot die dosis het positieve effect van een gel met het milde corticosteroid hydrocortison.


Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem


Metastudie
In 2019 publiceerden onderzoekers van de universiteit van Surrey een metastudie waarin ze de beschikbare wetenschappelijke studies over vitamine D en eczeem verzamelden, de uitkomsten daarvan aggregeerden en opnieuw analyseerden. [Nutrients. 2019 Aug 9;11(8):1854.]

Uit die studies bleek dat mensen met eczeem doorgaans een lagere vitamine D-spiegel hadden dan mensen zonder eczeem. De Britten vonden bovendien 3 trails waarin eczeempatiënten vitamine D kregen. Daardoor verminderde de ernst van hun eczeem met iets meer dan twintig procent.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem


De doses die de auteurs van de trials gebruikten varieerde van 1000-2000 IE of 25-50 microgram vitamine D3 per dag. Gemiddeld kregen de proefpersonen 1600 IE of 40 microgram vitamine D3 per dag. De resultaten waren beter als de suppletieperiode langer was dan 3 maanden.

Trial
Dermatologen behandelen eczeem vaak met een zalf die een mild corticosteroid bevat, zoals hydrocortison. Onderzoekers van de universiteit van Mansoura University vroegen zich af of vitamine D-suppletie ook zin heeft als eczeempatiënten een corticosteroid gebruiken.

Om die vraag te verantwoorden lieten ze ongeveer tachtig eczeempatiënten van 5-16 jaar gedurende 12 weken twee keer per dag hun eczeem insmeren met een zalf met hydrocortison. De helft van de proefpersonen slikte daarbij een placebo, de andere helft een supplement met 1600 IE of 40 microgram vitamine D.

De meeste proefpersonen hadden trouwens een lage vitamine D-spiegel. Van elke 5 proefpersonen had er slechts 1 een adequate vitamine D-status.

Zoals je zou verwachten steeg in de suppletiegroep de vitamine D-spiegel. Toen de 12 weken voorbij waren, had meer dan 90 procent in die groep een goede vitamine D-status. In beide groepen was sprake van een afname van het eczeem, maar die afname was groter in de vitamine D-groep.


Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem


Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem


Met of zonder hydrocortison, supplement met vitamine D vermindert eczeem


Mechanisme
Het immuunsysteem heeft vitamine D nodig om goed te functioneren. Suppletie met vitamine D kan bij eczeempatiënten misschien de immuuncellen activeren die overdreven ontstekingsreacties in toom helpen houden, schrijven de Britten in hun metastudie.

Een andere mogelijk werkingsmechanisme is dat vitamine D de structuur van de huid verbetert, waardoor stoffen die het immuunsysteem irriteren minder impact hebben.

Bron:
Pharmacol Res Perspect. 2020 Dec;8(6):e00679.

Meer:
EPA reduceert eczeem (30-5-2023)


Bij een gezonde vitamine D-spiegel is de kans op acne kleiner Last van je rug? Misschien helpt vitamine D Meer vitamine D, sneller herstel stressfractuur

Bij een gezonde vitamine D-spiegel is de kans op acne kleiner
Epidemiologie plus een trial.

Last van je rug? Misschien helpt vitamine D
Als je continu last hebt van je onderrug, zonder dat artsen daarvoor een afdoende verklaring kunnen vinden, dan is je vitamine D-spiegel misschien te laag.

Meer vitamine D, sneller herstel stressfractuur
Scheurtjes in botten bij sporters en militairen door overbelasting zijn niet zeldzaam.