Opgeladen: 27-5-2023
Opgeborgen in: Acne, Vitamine D, Vitamines, Cosmeceuticals
Translation: Low vitamin D levels induce acne (28-5-2023)

Bij een gezonde vitamine D-spiegel is de kans op acne kleiner

Een lage vitamine D-spiegel kan de kans op acne verhogen. En, precies zoals je zou verwachten, kan het normaliseren van een lage vitamine D-spiegel door suppletie acne minder ernstig maken.


Bij een gezonde vitamine D-spiegel is de kans op acne kleiner


Epidemiologie
Zuid-Koreaanse dermatologen, verbonden aan Chungnam National University, publiceerden in 2016 in PLoS One een kleine epidemiologische studie en een kleine interventiestudie, waarmee ze wilden nagaan of een adequate vitamine D-status de kans op acne verkleint.

De onderzoekers kregen hun geld van de Zuid-Koreaanse overheid, niet van een producent van supplementen.

In de epidemiologische studie bepaalden de onderzoekers de vitamine D-spiegel van 80 Koreanen met acne met de vitamine D-spiegel van 80 Koreanen zonder acne. Ze ontdekten dat een tekort aan vitamine in de eerstgenoemde groep significant vaker voorkwam dan in de tweede.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Bij een gezonde vitamine D-spiegel is de kans op acne kleiner


Bij een gezonde vitamine D-spiegel is de kans op acne kleiner


Bij een gezonde vitamine D-spiegel is de kans op acne kleiner


Interventiestudie
De Koreanen verdeelden 39 proefpersonen met acne in 2 groepen. De proefpersonen hadden een lage vitamine D-spiegel. Gedurende 8 weken slikten de proefpersonen in de ene groep dagelijks een placebo, terwijl de proefpersonen in de andere groep elke dag een supplement met 1000 IE vitamine D3 innamen.

Hoewel het supplement te laag was gedoseerd om in een tijdspanne van 2 maanden de vitamine D-spiegel op een sufficient niveau te brengen [eerste figuur hieronder], zagen de onderzoekers dat in de vitamine D-groep de acne afnam [tweede figuur hieronder - klik erop voor een grotere versie]. Die afname was echter niet statistisch significant.

Keken de onderzoekers uitsluitend naar de inflammatoire acne, dan was er echter wel sprake van een statistisch significante afname in de acne-groep.


Bij een gezonde vitamine D-spiegel is de kans op acne kleiner


Bij een gezonde vitamine D-spiegel is de kans op acne kleiner


Mechanisme
De Koreanen vermoeden dat vitamine D ontstekingen in huidweefsel tegengaat. Dat idee baseren ze op in vitro-onderzoek waarin vitamine D in huidcellen die sebum produceren de activiteit van ontstekingsfactoren als interleukine-6 en interleukine-8 en matrix metalloproteinase-9 [MMP-9] vermindert. [Indian J Dermatol. 2013 Jul;58(4):327.]

De onderzoekers wijzen daarnaast op onderzoek waarin vitamine D in sebumproducerende cellen de aanmaak van antimicrobieel peptide als LL-37 vergroot. [Arch Dermatol Res. 2012 Oct;304(8):627-32.]

Bron:
PLoS One. 2016 Aug 25;11(8):e0161162.

Meer:
30 milligram zink helpt tegen acne (12-5-2023)
EPA, DHA en GLA bestrijden acne (26-6-2020)
Vitamine B5 bestrijdt acne (18-11-2015)


Laag-glycemisch dieet helpt tegen acne Visolie helpt tegen ernstige acne Vis, fruit, groenten en stressmanagement verminderen acne

Laag-glycemisch dieet helpt tegen acne
Jongeren tussen de vijftien en vijfentwintig met acne-problemen hebben baat bij een laag-glycemisch dieet.

Visolie helpt tegen ernstige acne
Tegen een milde vorm van acne zijn capsules met een EPA-rijke visolie nutteloos, maar tegen serieuze vormen van acne is visolie waarschijnlijk wel effectief.

Vis, fruit, groenten en stressmanagement verminderen acne
Volwassen vrouwen die last hebben van acne kunnen hun huidproblemen misschien geheel of gedeeltelijk oplossen als ze hun inname van fruit en groenten opvoeren en hun stressniveau verminderen.