Opgeladen: 9-3-2024
Opgeborgen in: Vitamine D, Vitamines
Translation: The older you are, the more you benefit from vitamin D supplements (10-3-2024)

Hoe ouder je bent, hoe belangrijker is suppletie met vitamine D

Als je de leeftijd van de sterken hebt bereikt en geen supplementen met vitamine D gebruikt, is je kans op een tekort aan vitamine D groter dan de kans op een nog enigszins fatsoenlijke vitaminestatus. Dat blijkt uit een fonkelnieuwe metastudie. Uit vergeten Amerikaans onderzoek uit de vorige eeuw blijkt waarom veroudering de kans op een tekort aan vitamine D verhoogt.


Hoe ouder je bent, hoe belangrijker is suppletie met vitamine D


Recente metastudie
Lezers van deze webstek weten inmiddels dat op het Noordelijk halfrond tientallen procenten van de bevolking minder vitamine D binnenkrijgt dan biowetenschappers optimaal vinden. In de eerste maand van 2024 publiceerden moleculaire wetenschappers van Gerash University of Medical Sciences in Iran een metastudie waarin ze op basis van eerder gepubliceerd onderzoek inschatten hoe vaak vitamin D deficiency bij ouderen voorkwam.

Als de Iraniers iedereen met een vitamine D-spiegel lager dan 20 nanogram per milliliter of 50 nanomol per liter als vitamin D deficient beschouwden, viel onder de ouderen bijna zestig procent in die categorie. [Indian J Orthop. 2024 Jan 21;58(3):223-30.]

Oude experimentele studie
Al in 1985 publiceerden de Amerikaanse voedingswetenschappers Julia MacLaughlin en Michael Holick in de Journal of Clinical Investigation een onderzoek waarin ze in een laboratorium huidweefsels bestraalden met UV-licht. De weefsels waren afkomstig van mensen van 8 tot 92 jaar.

Grofweg 80 procent van alle vitamine D3 die in het lichaam van de modale Homo sapiens circuleert, is afkomstig van de huid. Die maakt vitamine D aan als er zonlicht op valt. De Amerikanen ontdekten echter dat er ook minder 7-dehydrocholesterol in de huid van ouderen zat. 7-Dehydrocholesterol is een voorloper van vitamine D3 die onder invloed van UV-licht in pre-vitamine D3 verandert.


Hoe ouder je bent, hoe belangrijker is suppletie met vitamine D


Als je de leeftijd van de sterken hebt bereikt en geen supplementen met vitamine D gebruikt, is je kans op een tekort aan vitamine D groter dan de kans op een nog enigszins fatsoenlijke vitaminestatus. Dat blijkt uit een fonkelnieuwe metastudie. Waarom veroudering de kans op een tekort aan vitamine D dramatisch verhoogt, dat blijkt uit Amerikaans onderzoek uit de vorige eeuw.


Bestraalden de onderzoekers de huidweefsels met UV-licht, dan maakte de huid van de ouderen per vierkant centimeter fors minder pre-vitamine D3 aan dan de huid van de jongeren.

Conclusie
"For those elderly [...] who do not obtain adequate vitamin D nutrition from their diet and who infrequently expose a very small area of skin (such as hands and face) to sunlight, the greater than twofold decline in their epidermal stores of 7-dehydrocholesterol may very well put them at risk for development of vitamin D deficiency", concluderen MacLaughlin en Holick.

"These individuals would benefit by increasing their dietary intake of vitamin D and by increasing their exposure to the sun."

Bron:
J Clin Invest. 1985 Oct;76(4):1536-8.

Meer:
Supplement met vitamine D3 houdt oudere covid-19-patiënt in leven (11-9-2021)
Hoge vitamine D-spiegel verlengt leven Nederlandse ouderen (4-11-2009)
Vitamine D vertraagt veroudering op genetisch niveau (11-11-2007)


De mogelijke antidepressieve werking van een supplement met vitamine D Supplement met vitamine D reduceert pijn bij reuma Meer vitamine D, sneller herstel stressfractuur

De mogelijke antidepressieve werking van een supplement met vitamine D
Een supplement met vitamine D verbetert misschien de perspectieven van mensen met een depressie.

Supplement met vitamine D reduceert pijn bij reuma
Astronomische doseringen zijn daarvoor niet nodig.

Meer vitamine D, sneller herstel stressfractuur
Scheurtjes in botten bij sporters en militairen door overbelasting zijn niet zeldzaam. Het herstel van zulke stressfracturen kan enkele maanden in beslag nemen.