Opgeladen: 30-8-2023
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine E, Hersenfuncties fit houden als de jaren klimmen
Translation: More vitamin E, less dementia (31-8-2023)

Meer vitamine E, minder dementie

Eergisteren schreven we over een epidemiologische studie die suggereerde dat een relatief hoge inname van vitamine E - die ongeveer net zo hoog is als die volgens de richtlijnen zou moeten zijn - zestigplussers beschermt tegen achteruitgang van de cognitieve vermogens. Geldt dat ook vitamine E in supplementen? Volgens een Chinese metastudie is dat inderdaad het geval.


Meer vitamine E, minder dementie


Studie
Epidemiologen van Gansu Provincial Hospital in China verzamelden 15 eerder gepubliceerde studies waarin onderzoekers hadden gekeken naar de inname van vitamine E en de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer. Ze aggregeerden de data en analyseerden die opnieuw. Het resultaat verscheen in 2022 in Frontiers in Aging Neuroscience.

Resultaten
Een relatief hoge inname van vitamine E reduceerde zowel de kans de kans op dementie in het algemeen als Alzheimer in het bijzonder met respectievelijk 21 en 22 procent ten opzichte van een relatie lage inname. Dat gold zowel voor de inname van vitamine E uit reguliere voedingsmiddelen als voor vitamine E uit supplementen.

Alle onderstaande figuren hebben betrekking op de kans op dementie.


Meer vitamine E, minder dementie


Meer vitamine E, minder dementie


Niet alle studies waren even goed. Maar het maakte niet uit of de onderzoekers uitsluitend keken naar studies die op de Newcastle-Ottawa Scale meer dan 7 scoorden - en dus het predicaat 'goed' kregen.

De onderzoekers keken nog of ze aanwijzingen konden vinden voor vertekening door het wegmoffelen van minder gewenste onderzoekersresultaten. Die vonden ze niet, vertelt de figuur hieronder.


Meer vitamine E, minder dementie


De verbanden die de onderzoekers vonden tussen vitamine E en dementie waren niet wezenlijk anders dan die tussen vitamine E en de ziekte van Alzheimer.

Conclusie
"High intakes of diet or vitamin E supplements can significantly reduce the risk of dementia", resumeren de onderzoekers. "Therefore, the elderly can reduce the risk of dementia by appropriately increasing foods rich in vitamin E, but also pay attention to the toxic side effects of vitamin E."

Hoewel de onderzoekers de uitkomsten van hun meta-analyse overtuigend vinden, pleiten ze wel voor RCTs. Epidemiologie toont verbanden aan, maar lang niet elk verband is noodzakelijkerwijs een causaal verband.

Bron:
Front Aging Neurosci. 2022 Aug 1;14:955878.

Meer:
Hoge inname vitamine E houdt hersenen zestigplussers fit (28-8-2023)


Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken Glucosamine vermindert kans op dementie Zoveel uur slaap per dag minimaliseert kans op dementie

Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken
Lion's Mane is een paddenstoel die traditionele Aziatische genezers al eeuwenlang gebruiken tegen vergeetachtigheid en beginnende dementie.

Glucosamine vermindert kans op dementie
De supplementenindustrie lanceerde glucosamine aanvankelijk als een product dat gewrichten beschermt. Glucosamine doet vermoedelijk nog veel meer.

Zoveel uur slaap per dag minimaliseert kans op dementie
7 uur of meer.