Opgeladen: 10-12-2021
Opgeborgen in: Pijnbestrijding, Psychologie
Translation: Swearing as a painkiller | If you do it, do it right (11-12-2021)

Vloeken als pijnstiller | Als je het doet, doe het dan goed

Vloeken verdrijft de pijn, schreven we een slordige tien jaar geleden. Da's handig voor als je tijdens intensieve training tijdens je pijngrens aanloopt, maar het is natuurlijk wel behoorlijk ordinair, dat roeptoeteren van allerlei seksualismes, religiositeiten en verschrikkelijke ziekten. Er zijn minder kwetsende vloekwoorden - maar die werken niet.


Vloeken als pijnstiller | Als je het doet, doe het dan goed


Studie
Het Angelsaksische 'fuck' refereert aan een traditionele wijze van het recombineren van genetisch materiaal, maar is om de een of andere reden ook een populair en aanstootgevend vloekwoord geworden, vooral bij kinderen van 9 tot 11 jaar. Alternatieve vloekwoorden voor 'fuck' zijn het door psychologen en andere wetenschappers bedachte 'fouch' en 'twizpipe'.

Richard Stephens en Olly Robertson, twee psychologen van Keele University in de UK, vroegen zich af of het luidkeels uitroepen van 'fouch' en 'twizpipe' evenveel pijnstillende werking heeft als het exclameren van 'fuck'. Daarom lieten ze 102 studenten bij 4 verschillende gelegenheden hun hand zo lang mogelijk in ijswater van 3-5 graden Celsius houden.

Bij de ene gelegenheid herhaalden de studenten elke 3 seconden het woord 'fuck', bij de andere gelegenheid het woord 'fouch', bij weer een andere gelegenheid het woord 'twizpipe', en bij een vierde gelegenheid herhaalden de studenten een neutraal woord zonder noemenswaardige emotionele lading.

Resultaten
Het roepen van 'fuck' zorgde ervoor dat het langer duurde totdat de studenten het ijswater als pijnlijk ervoeren. Het zorgde er ook voor dat de studenten hun hand langer in het water konden houden.

De door psychologen bedachte, en niet aanstootgevende, vloekwoorden hadden geen pijnstillende werking.


Vloeken als pijnstiller | Als je het doet, doe het dan goed


Bron:
Front Psychol. 2020;11:723.

Meer:
Vloeken verdrijft pijn (6-5-2010)


Trend: cannabis combineren met sporten Phyllanthus amarus reduceert spierpijn Humane studie | Dit is de pijnstillende werking van kratom

Trend: cannabis combineren met sporten
Amerikaanse sporters ontdekken cannabis. Of is het andersom, en ontdekken cannabisgebruikers de sport?

Phyllanthus amarus reduceert spierpijn
We hebben nog geen pre-workout-supplementen gezien met Phyllanthus amarus, maar na lezing van dit artikel denken we dat die nog wel zullen komen.

Humane studie | Dit is de pijnstillende werking van kratom
In de farmacologische bodybuilding wint kratom aan populariteit.