Opgeladen: 6-6-2017
Opgeborgen in: Krachttraining, Duurtraining
Translation: Weight training doesn't boost endurance of women runners or cyclists (5-8-2017)

Voor vrouwen die hardlopen of wielrennen is deze vorm van krachttraining nutteloos

Als vrouwelijke doorgetrainde hardlopers of wielrenners ook nog twee keer per week hun benen gaan trainen met gewichten, dan worden ze daardoor sterker en gespierder. Maar effect op hun uithoudingsvermogen heeft de krachttraining niet. Dat ontdekten Noorse sportwetenschappers van Lillehammer University College.

Studie
De onderzoekers lieten 11 duursporters gedurende 11 weken 2 keer per week hun benen trainen in een gym. De work out bestond uit Smith machine-squats, alternate leg presses [eerste het ene been, dan het andere], hip flexions in een cable station en Smith machine calf raises. Per oefening deden de vrouwen 3 sets.

Bij de eerste training in de week gebruikten de vrouwen aanvankelijk een belasting waarmee ze nog net 10 reps konden maken. Gedurende de 11 weken steeg de belasting, en uiteindelijk trainden de vrouwen met een gewicht waarmee nog net 6 reps mogelijk waren.

Bij de tweede training in de week gebruikten de vrouwen aanvankelijk een belasting waarmee ze nog net 6 reps konden maken. Gedurende de 11 weken steeg de belasting, en uiteindelijk trainden de vrouwen met een gewicht waarmee nog net 4 reps mogelijk waren.

De controlegroep van 8 vrouwen ging gewoon door met de reguliere duurtraining. De duurtraining in die groep was gelijk aan die in de experimentele groep.

Resultaten
In de figuur hieronder zie je het effect op het gemiddelde van de maximaalkracht die de vrouwen bij de leg-press en de squat konden ontwikkelen. E+S = zowel kracht- als duurtraining; E = uitsluitend duurtraining, controlegroep.


Voor vrouwen die hardlopen of wielrennen is deze vorm van krachttraining nutteloosDe omvang van de spiervezels nam door de krachttraining toe.

Effect op de maximale zuurstofopname had de krachttraining echter niet, en ook de maximale afstand die de vrouwen konden afleggen als ze 40 minuten renden nam niet toe.


Voor vrouwen die hardlopen of wielrennen is deze vorm van krachttraining nutteloos

Voor vrouwen die hardlopen of wielrennen is deze vorm van krachttraining nutteloosConclusie
"Adding heavy strength training to endurance training in welltrained female endurance athletes did not affect running performance measured as running distance during a 40 min all-out test", stellen de Noren vast. "The lack of effect on performance was probably because the strength training intervention did not improve running economy or changed the mechanical properties of the patellar tendon."

Wij, de oliedomme samenstellers van dit gratis webmagazijn, concluderen niet uit deze studie dat krachttraining nutteloos is voor duuratleten. We geloven wel dat de manier waarop de onderzoekers krachttraining hebben gebruikt niet geschikt was.

Misschien hadden de onderzoekers betere resultaten geboekt als ze hun proefpersonen niet op dezelfde dagen hadden laten kracht- en duurtrainen. De Noren zijn er niet erg duidelijk over, maar hun artikel suggereert dat de vrouwen de krachttraining ergens in hun schema propten. Er zijn aanwijzingen dat de combinatie van duur- en krachttraining sorteert in een sterkere toename van de VO2max als proefpersonen niet op dezelfde dag kracht- en duurtrainen.

We roepen maar wat.

Bron:
PLoS One. 2016 Mar 8;11(3):e0150799.

Meer:
Leg-pressen voordat je gaat fietsen: zes procent sneller op de 20 km (20-10-2014)
Ook hardlopers hebben meer aan diepe squats (5-2-2013)
Beetje krachttraining maakt spieren duursporters efficiënter (5-5-2012)


Cardio en krachttraining niet op dezelfde dag voor optimaal trainingsresultaat
Maximale zuurstofopname neemt bij combi kracht- & duurtraining bij vrouwen meer toe als je krachttraint op andere dagen dan dat je duurtraint.

Wekelijkse krachttraining tijdens wedstrijdseizoen maakt wielrenners sneller
Getrainde wielrenners worden sneller als ze naast hun reguliere training ook een beetje aan krachttraining doen. Ook in het seizoen.

Zo kunnen hardlopers zichzelf beschermen tegen blessures
Met krachttraining.