Opgepoetst: 31-3-2022
Opgeladen: 28-12-2010
Opgeborgen in: Afslanken
Translation: Why your weight loss diet is more successful than you think (1-4-2022)

Waarom je afslankdieet succesvoller is dan je denkt

Nee, in het onderzoek dat vetzuchtonderzoekers van de Finse Kuopio University een paar jaar geleden publiceerden staat helemaal niks waardoor je sneller of beter kunt afvallen. Maar misschien heb je er iets aan als je in het gevecht tegen de overtollige kilo's een schouderklopje kunt gebruiken. Volgens de Finnen gaat vet verliezen beter dan de spiegel en de weegschaal je vertellen.


Waarom je afslankdieet succesvoller is dan je denkt


Studie
De Finnen deden een experiment met 13 mannen en 14 vrouwen. De proefpersonen hadden niet alleen ernstig overgewicht - ze waren met een gemiddelde BMI van 36 obees - maar gingen ook gebukt onder het metabool syndroom. Hun lichaam was ongevoelig aan het worden voor insuline. Vier proefpersonen waren al diabeet.

De proefpersonen volgden 9 weken een dieet dat ze dagelijks 800 kilocalorieën leverde. In die periode verloren de proefpersonen gemiddeld 15.6 kilo. Na de rapid weight loss-fase begon de weight maintenance-fase. Die duurde de rest van het jaar. In die periode bleven de proefpersonen met orlistat of met een afgepast dieet op gewicht.

Resultaten
De onderzoekers bepaalden gedurende het jaar de hoeveelheid vocht in de vetlagen en in de huid. Dat deden ze via electrische stroompjes die ze door de huid van de buik heen stuurden. En toen zagen ze iets merkwaardigs.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Waarom je afslankdieet succesvoller is dan je denkt


Waarom je afslankdieet succesvoller is dan je denkt
SAF dielectric constant = meting van de hoeveelheid vocht in het subcutaneous abdominal fat; skin dielectric constant = meting van de hoeveelheid vocht in de huid. Hoe hoger die waarden, hoe hoger het waterpercentage.

Tijdens beide fases van het afslankdieet was de hoeveelheid vocht in de vetmassa en de huid toegenomen. Dat komt waarschijnlijk omdat de gevoeligheid voor insuline was toegenomen, vermoeden de Finnen.

Conclusie
"The increase in abdominal subcutaneous water content probably results from a weight-loss-induced and possibly insulin mediated augmentation of nutritive blood flow or interstitial fluid volume", schrijven de onderzoekers.

"Insulin acutely increases adipose tissue blood flow, but in insulin resistant states such as obesity, blood flow is decreased. Other studies have shown that weight loss improves not only insulin sensitivity, but also increases adipose tissue blood flow".

De verbeterde bloedtoevoer naar de vetweefsels is alleen maar positief, benadrukken de onderzoekers.

"Increased adipose blood flow could have implications not only for the storage and breakdown of triglycerides in fat tissue, but also in the regulation and release of numerous hormones and peptides, including leptin, resistin, adiponectin and tumour necrosis factor-alpha."

Dikke mensen die afvallen doen het dus beter dan ze zien in de spiegel en op de weegschaal. In het vetweefsel dat er nog zit is de hoeveelheid water toegenomen en de hoeveelheid vet verminderd, en het vetweefsel is bovendien aan het leren hoe het opgeslagen vet weer kan afgeven aan de bloedbaan.

Bron:
Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Jun;27(6):677-83.

Meer:
Met deeltijdvasten kun je (bijna) zonder moeite vet verliezen zonder spierverlies (30-1-2022)
Afslankdieet stopzetten in de weekeinden vergroot vetverlies en voorkomt spierafbraak (25-2-2021)
Afslankpogingen maken je gezonder, ook als ze mislukken (2-1-2021)


Nooit meer dik? Dan meer bewegen Sneller resultaat door afslankdieet met gedroogde pruimen Aanpak van Weight Watchers effectiever dan die van ziekenhuizen

Nooit meer dik? Dan meer bewegen
Als je in het verleden flink wat kilootjes bent afgevallen, en die verdwenen kilo's ook graag weg wilt houden, ga dan meer bewegen.

Sneller resultaat door afslankdieet met gedroogde pruimen
Een humane studie.

Aanpak van Weight Watchers effectiever dan die van ziekenhuizen
Wie onder begeleiding overtollige kilo's vet wilt kwijtraken, heeft een tikkie meer kans op succes bij organisaties als de Weight Watchers dan bij professionals die zijn verbonden aan een ziekenhuis.