Opgeladen: 20-4-2020
Opgeborgen in: Supplementen voor meer uithoudingsvermogen, Ongewone anabole middelen, Plantenextracten,
Translation: Wakame, the fitness algae (21-4-2020)

Wakame, de fitnessalg

Wakame, de fitnessalg
Als algen als Ecklonia cava en Chlorella je fitter en sneller kunnen maken, waarom zou de eetbare wakame dan niet over soortgelijke eigenschappen beschikken? Onderzoekers van het Korea Food Research Institute bestudeerden het effect van wakame op muizen, en deden een ontdekking die bij legio bodybuilders, fitnessfanaten en duursporters de ogen zullen doen oplichten.

Wakame
In de oceanen van het Noordelijk halfrond vind je de alg Undaria pinnatifida, zoals wetenschappers wakame liever noemen. Japanners eten de alg al sinds mensheugenis als groente.

Wakame bevat fucoxanthine, een carotenoid dat in ieder geval in dierstudies de vetverbranding stimuleert, en fucoidan, een immunomodulerende suikerketen. Daarnaast zitten er in wakame fenolen als caffeic acid en hesperetine, een flavonoid dat in reageerbuisonderzoek de vorming van spierweefsel stimuleert.


Wakame, de fitnessalg


Studie
De onderzoekers gaven een groep muizen gedurende 8 weken voer dat wakame-extract bevatte. De onderzoekers hadden het extract zelf gemaakt op basis van alcohol. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 2-3 gram extract gekregen.

Een controlegroep kreeg voer zonder toevoegingen.

Aan het einde van de suppletieperiode lieten de onderzoekers de proefdieren op een treadmill rennen tot ze letterlijk niet meer konden.

Resultaten
De dieren renden verder als ze wakame-extract hadden gekregen [UP]. De spieren van de proefdieren in deze groep waren bovendien groter.

Opvallend is dat de spieren waarvan de onderzoekers het gewicht bepaalden - de gastrocnemius [Gastroc] en de extensor digitorum longus [EDL] - relatief veel snelle type-2 spiervezels bevatten. Hierdoor is deze dierstudie misschien niet alleen interessant voor duursporters, maar ook voor bodybuilders.


Wakame, de fitnessalg

Wakame, de fitnessalg


Wakame, de fitnessalg


Het wakame-extract had de mitochondria in de spieren van muizen laten groeien. Dat zie je hierboven. De mitochondria zijn de energiecentrales van de cel. Ze zetten voedingsstoffen om in energie.

Daarnaast had wakame was de activiteit van het VEGF-hormoon in de spieren van de muizen vergroot. VEGF stimuleert de aanleg van bloedvaten. Het extract had de doorbloeding van de spieren verbeterd.


Wakame, de fitnessalg

Wakame, de fitnessalg


Mechanisme
Het extract activeerde signaalmoleculen als PGC-1-alpha en AMPK, ontdekten de Koreanen. Toen ze verder gingen uitpluizen welke stoffen in het extract hiervoor verantwoordelijk waren, ontdekten ze dat zowel fucoxanthine, caffeic acid en hesperetine bij de ergogene effecten van wakame betrokken waren.


Wakame, de fitnessalg


Conclusie
"Our findings highlight the potential of Undaria pinnatifida for further development as a health supplement that enhances the health benefits of exercise", concluderen de Koreanen.

Bron:
FASEB J. 2020;10.1096/fj.201902399RR.

Meer:
De onderschatte ergogene potentie van Ecklonia cava (8-1-2020)
Jagen op de actieve stoffen in Antrodia camphorata (11-11-2019)
Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker (1-4-2019)


Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang Humaan onderzoek: Chlorella vergroot VO2max Ginsengsteroid Rg1 verjongt de spieren van sporters

Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang
Reageerbuisstudies suggereerden al dat Danggui Buxue Tang interessant is voor sporters, en nu laten Taiwanese onderzoekers zien dat het preparaat recreatieve hardlopers spectaculair beter laat presteren.

Humaan onderzoek: Chlorella vergroot VO2max
Okee, ook deze studie is gesponsord door een producent van Chlorellasupplementen. Maar dan nog...

Ginsengsteroid Rg1 verjongt de spieren van sporters
Taiwanese biochemici gaven menselijke proefpersonen een capsule met 5 milligram van de ginsenoside Rg1 voordat ze de longen uit hun lijf moesten fietsen. De resultaten waren, ehm, zeer opmerkelijk.