Opgeladen: 14-3-2020
Opgeborgen in: Psychologie, Muziek, Krachttraining,
Translation: When music reduces muscle strength (15-3-2020)

Wanneer muziek spierkracht vermindert

Dit wordt voorlopig de laatste keer dat we over het prestatieverbeterende effect van muziek schrijven. Het is nu mooi geweest. Maar toen we stuitten op een onderzoek dat onderzoekers van Brunel University in Londen, waarin muziek kracht vermindert, wilden we jullie toch nog even informeren.

Muziek en krachttraining
Even resumeren. Muziek is vooral geschikt om duurinspanningen te verbeteren, maar ook krachtsporters kunnen ervan profiteren. Vooral muziek met veel beats per minute [170-190 bpm] is effectief.

De prestatieverbetering van muziek hangt samen met het volume: hoe verder de volumeknop open staat, hoe groter is het prestatieverbeterende effect. Een vereiste is wel dat je de muziek kunt waarderen.

Studie
De onderzoekers lieten 50 proefpersonen bij verschillende gelegenheid zo hard mogelijk knijpen in een veer. De onderzoekers bepaalden hoeveelheid kracht de proefpersonen daarbij konden ontwikkelen.

Voordat de proefpersonen knepen, lieten de onderzoekers de proefpersonen de ene keer luisteren naar stimulerende muziek - naar Let me be your fantasy [135 bpm] van Baby D uit 1992 [YouTube] - en de andere keer naar rustgevende muziek - naar We Have All The Time In The World [90 bpm] van Louis Armstrong uit 1969 [YouTube].

Bij een derde gelegenheid luisterden de proefpersonen naar ruis [white noise].

Resultaten
Zowel bij de mannen [eerste figuur hieronder] als bij de vrouwen [tweede figuur] verminderde de rustgevende muziek de hoeveelheid kracht die de proefpersonen konden ontwikkelen, terwijl stimulerende muziek de spierkracht juist vergrootte.


Wanneer muziek spierkracht vermindert


Wanneer muziek spierkracht vermindert


Wanneer muziek spierkracht vermindert


De figuur hierboven heeft betrekking op zowel de mannen als de vrouwen. De tabel hieronder vertelt welke verbanden significant zijn.


Wanneer muziek spierkracht vermindert


Muziek als die van Louis Armstrong is dan wel niet geschikt om je tijdens workouts beter te laten presteren, maar kan misschien wel zorgen voor een beter herstel. Meer daarover lees je hier.

Bron:
Percept Mot Skills. 1996;83(3 Pt 2):1347-52.

Meer:
Muziek na workout versnelt herstel (11-3-2020)
Muziek met meer volume voor meer kracht (7-3-2020)


Intensievere krachttraining door muziek waarvan je houdt Je traint beter door muziek met 190 bpm Muziek verbetert sportprestaties

Intensievere krachttraining door muziek waarvan je houdt
Als de uitbater van je gym consequent muziek draait waaraan je een broertje dood hebt, overweeg dan om in het vervolg te trainen met oortjes zodat je kunt luisteren naar muziek die je wel kunt waarderen.

Je traint beter door muziek met 190 bpm
De prestatieverbeterende werking van muziek openbaart zich vooral bij duurtraining, maar je kunt er ook van profiteren als je aan krachttraining doet.

Muziek verbetert sportprestaties
De prestaties van zwemmers verbeteren met twee procent als ze luisteren naar motiverende muziek.