Opgeladen: 6-3-2020
Opgeborgen in: Krachttraining, Psychologie
Translation: The music you love improves your workout (6-3-2020)

Intensievere krachttraining door muziek waarvan je houdt

Als de uitbater van je gym consequent muziek draait waaraan je een broertje dood hebt, overweeg dan om in het vervolg te trainen met oortjes zodat je kunt luisteren naar muziek die je wel kunt waarderen. Het zal de intensiteit en kwaliteit van je workouts aanmerkelijk verbeteren, ontdekten Amerikaanse bewegingswetenschappers van Samford University.

Studie
De onderzoekers lieten 12 mannelijke studenten, die al geruime tijd trainden met gewichten, bij verschillende gelegenheden bankdrukken met 75 procent van de belasting waarmee ze nog net 1 rep konden maken. De studenten moesten bankdrukken to failure.


Intensievere krachttraining door muziek waarvan je houdt


De studenten hadden verteld welk muziekgenre ze het meeste konden waarderen, en wel genre het minste. De studenten konden kiezen uit 6 genres: rock, hiphop, pop, R&B, country en dance. De meeste studenten luisterden het liefste naar hiphop, en konden de minste waardering opbrengen voor country.

De ene keer luisterden de studenten tijdens het bankdrukken naar het muziekgenre dat ze het beste konden waarderen. De andere keer luisterden ze naar het genre dat ze juist het minst waardeerden.

Resultaten
Toen de studenten bankdrukten terwijl ze luisterden naar hun favoriete muziek [Pref], maakten ze 1.7 meer reps dan toen ze luisterden naar hun minst favoriete muziek [Non-Pref]. Dat zie je in de figuur linksonder.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Intensievere krachttraining door muziek waarvan je houdt


Rechtsboven zie je hoe muziek die je goedkeuring kan wegdragen je sportieve prestaties kan verhogen. Luisteren naar muziek die je waardeert, vergroot je motivatie.

Conclusie
"Music is commonly played over community speakers in gym and locker rooms", zegt eerste auteur Christopher Ballmann in een interview met de website van Samford University. [samford.edu]

"While some athletes may prefer the music being played, there are chances that some athletes may not. Based off our data, the athletes that do not prefer the music may perform worse which could impact adaptations. Thus, individuals looking to optimize performance should consider listening to music they prefer while they train."

Bron:
J Strength Cond Res. 2018 Dec 7. doi: 10.1519/JSC.0000000000002981. [Epub ahead of print].

Meer:
Je traint beter door muziek met 190 bpm (1-3-2020)
Je rent harder op de treadmill als je kijkt naar videoclips (16-5-2013)
Muziek verbetert sportprestaties (7-5-2013)


Aanmoediging maakt sterker en fitter Sporter kan mentale technieken voor topprestaties aanleren in een paar uur Een snufje rozemarijn voor meer motivatie

Aanmoediging maakt sterker en fitter
Maar, zo zeggen sommige psychologen, aanmoediging werkt niet bij iedereen.

Sporter kan mentale technieken voor topprestaties aanleren in een paar uur
Sporters die mentale technieken willen aanleren waarmee ze beter kunnen presteren hoeven niet af te reizen naar afgelegen kloosters in de Himalaya, om in de leer te gaan bij mystieke boeddhistische monniken.

Een snufje rozemarijn voor meer motivatie
In omstandigheden waarin het verdraaid moeilijk is om jezelf op koers te houden en de moed er in te houden - tijdens zware cardiosessies of lange tijdritten bijvoorbeeld - hebben sporters misschien iets aan suppletie met extracten van rozemarijn.