12.09.2008

Water stimuleert anabolisme in krachtsporters

Water stimuleert anabolisme in krachtsporters
Krachtsporters groeien optimaal na hun trainingssessies als ze voldoende water in hun lichaam hebben. Uitdroging - wetenschappelijke term: hypohydratie - vermindert de natuurlijke aanmaak van anabole hormonen na krachttraining en stimuleert juist de aanmaak van katabole hormonen. Dat schrijven bewegingswetenschappers van California State University in de Journal of Applied Physiology.

Anabool water
Als je enkele procenten van je lichaamsgewicht door uitdroging verliest vermindert de kwaliteit van een krachttraining. [Med Sci Sports Exerc. 2007 Oct;39(10):1817-24.] In studies met duursporters verhoogt uitdroging bovendien de aanmaak van cortisol na een training. [Int J Sports Med. 2006 Oct;27(10):765-70.]

Tenslotte staan vetcellen die over voldoende water beschikken makkelijker hun vetzuren af aan het bloed, en verbranden spiercellen minder eiwitten als ze vol water zitten. Eigenlijk is water dus een anabool.

Studie
Het onderzoek van California State levert weer een beetje kennis over het belang van euhydration voor krachtsporters. De onderzoekers lieten 7 bodybuilders 3 keer dezelfde trainingsroutine afdraaien - squatten met 80 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden. De ene keer hadden de proefpersonen voldoende vocht in hun lichaam [EU], de andere keer waren ze door uitdroging 2.5 procent van hun lichaamsgewicht verloren [HY25] en de derde keer waren ze door uitdroging zelfs 5 procent van hun lichaamsgewicht kwijtgeraakt [HY50].

Resultaten
Na de training bepaalden de onderzoekers hoeveel anabole en katabole hormonen de proefpersonen in hun bloed hadden. Ze zagen dat uitdroging zorgde voor een extra-hoge cortisolpiek na de training en een verminderde - maar niet-significante - afgifte van testosteron en groeihormoon.


Water stimuleert anabolisme in krachtsporters


Water stimuleert anabolisme in krachtsporters


Conclusie
"These data demonstrate that body water status is an important consideration in modulating the hormonal and metabolic responses to resistance exercise", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Appl Physiol. 2008 Sep;105(3):816-24.

Meer:
Gehydrateerd lichaam verbrandt meer vet, minder eiwit (16-8-2005)
Water als afslankmiddel (28-5-2004)