Opgepoetst: 17-9-2019
Opgeladen: 18-10-2011
Opgeborgen in: Afslanken, Water
Translation: The slimming effect of drinking water at mealtimes (8-10-2011)

Het afslankeffect van water bij de maaltijd

Als je wilt afvallen, dan kun je bij je maaltijden het beste gewoon water drinken. Je consumeert dan automatisch minder kilocalorieën dan als je sap, melk of frisdrank drinkt. Dat concludeerden voedingswetenschappers van de University of North Carolina uit een metastudie waarin ze de beschikbare experimentele studies op een rijtje hebben gezet.

Lies, damned lies... & statistics
Met metastudies moet je altijd een beetje oppassen. Ze komen tot stand nadat de onderzoekers een indrukwekkende batterij statistische handelingen hebben moeten verrichten. Op zich is er niks mis met statistiek, maar de programma's die onderzoekers tegenwoordig gebruiken maken het wel erg makkelijk om te sjoemelen met de waarheid: als er uit je metastudie helemaal niets komt, dan geeft een beetje programmatuur zelf aan welke waarnemingen of studies je moet wegknikkeren als je wel significante verbanden wilt krijgen.

Dus als je nou hoort dat een willekeurige universiteit, die zich laat betalen door de zuivelindustrie, zeventien studies naar het effect van melk op hart- en bloedvaten analyseert, daarvan vervolgens dertien weggooit en uit de resterende vier concludeert dat melk beschermt tegen hartaanvallen, dan is enige scepsis op zijn plaats. [Am J Clin Nutr. 2011 Jan;93(1):158-71.] Om maar wat te noemen.

Studies
Maar met die slag om de arm blijft de metastudie die onderzoekers van de University of North Carolina in 2010 publiceerden in Nutrition Reviews de moeite waard. De onderzoekers verzamelden experimenten waarin proefpersonen bij een maaltijd niks, water, melk of sap dronken, en de onderzoekers vervolgens bepaalden hoeveel kilocalorieën de proefpersonen binnenkregen. De uitkomsten zijn interessant voor iedereen die wil afvallen.

Resultaten

Zo ontdekten de onderzoekers dat het drinken van melk of sap in plaats van water bij of vlak voor een maaltijd de calorische inname verhoogt met ongeveer 15 procent.


Het afslankeffect van water bij de maaltijd


Vervanging van water door frisdrank met suiker of high fructose corn syrup verhoogde de calorische inname eveneens, maar in mindere mate dan melk en sap. Dat komt misschien door de 'bubbels' in frisdrank. Die geven een gevuld gevoel.


Het afslankeffect van water bij de maaltijd


De vervanging van water door light-frisdrank verminderde de calorische inname met enkele procenten. De onderzoekers vinden het effect zo klein dat ze er weinig woorden aan vuil maken.

Conclusie
"This review suggests promising results for promoting water as a replacement beverage", concluderen de Amerikanen.

"As shown elsewhere, the proportion of water in the average diet has diminished over time as individuals have shifted consumption patterns to a range of beverages that contain either one or many of the following: sugar, caffeine, natural and artificial flavorings, nonnutritive sweeteners, and carbonation. The beverage revolution in the post World War II period truly shifted drinking patterns and possibly even total fluid intake."

"The question that remains to be answered completely is 'will there be a benefit to shifting back to water'?"

En je voelt al aan je water [no pun intended] waar dat heen gaat. De onderzoekers, die zojuist een omgevallen boekenkast vol studies hebben doorgeploegd, pleiten voor nog meer onderzoek. 't Is hun vergeven, want ook de schoorsteen van onderzoekers moet roken. Maar misschien hoef jij niet te wachten op die studies. Misschien weet je nu al wat je weten moet.

Bron:
Nutr Rev. 2010 Sep;68(9):505-21.

Meer:
Drink twee glazen water en verbrand 23 kcal extra (23-2-2010)
Gehydrateerd lichaam verbrandt meer vet, minder eiwit (16-8-2005)
Water als afslankmiddel (28-5-2004)


Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan Aanvullen van vocht en toediening van whey-eiwitten kan prima tegelijkertijd Afslanken zonder dat je er erg in hebt: drink water als je dorst hebt

Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan
Voetballers die voldoende drinken voor een training of wedstrijd, maken na die wedstrijd minder van het spierenslopende stresshormoon cortisol aan dan voetballers die net een beetje te weinig drinken.

Aanvullen van vocht en toediening van whey-eiwitten kan prima tegelijkertijd
Tot die conclusie komen sportwetenschappers van Nottingham Trent University in Engeland in de Journal of Athletic Training.

Afslanken zonder dat je er erg in hebt: drink water als je dorst hebt
Als je jezelf aanleert om gewoon water te drinken als je dorst hebt, en de sapjes en frisdrank afzweert, dan wordt het stukken makkelijker om een gezond gewicht te bereiken en vasthouden.