Opgepoetst: 3-11-2020
Opgeladen: 6-1-2011
Opgeborgen in: Groeihormoon, Hydratie
Translation: Drinking water during cardio raises your growth hormone level (11-2-2011)

Water drinken tijdens cardio verhoogt je groeihormoonspiegel

Water drinken tijdens cardio verhoogt je groeihormoonspiegel
Krachtsporters die trainen als ze voldoende vocht in hun lichaam hebben maken minder van het spierafbrekende hormoon cortisol aan en meer anabole hormonen. Een al wat ouder Frans onderzoek suggereert dat water net zo'n potentieel anabool effect heeft bij duur- en cardiotraining.

Studie
In 2001 publiceerden onderzoekers van het Centre d'Exploration et de Readaptation des Anomalies du Metabolisme Musculaire een studie waarin ze experimenteerden met zeven gezonde mannelijke twintigers. Die moesten twee keer 40 minuten fietsen op een constante snelheid. De mannen warmden eerst 10 minuten op tot ze 150 Watt produceerden, en fietsten vervolgens 30 minuten met die intensiteit.

De onderzoekers bepaalden in het bloed de concentratie groeihormoon en berekenden door het lichaamsgewicht van de mannen te wegen hoeveel vocht ze verloren. Dat was 568 milliliter. Dat is vrij veel, maar de temperatuur in het laboratorium was dan ook 25 graden Celsius.

Een andere keer fietsten de mannen weer, maar tijdens die sessie vulden de onderzoekers de hoeveelheid vocht aan waarvan ze op basis van hun eerste metingen wisten dat de mannen die zouden verliezen. Toen ze nogmaals de concentratie groeihormoon in het bloed van de mannen bepaalden konden ze de figuren van hieronder tekenen.

Resultaten
In de eerste figuur zie je hoe de groeihormoonspiegel zich tijdens de sessie ontwikkelt. Daaronder zie je totale aanmaak van groeihormoon tijdens de sessie. In de onderste figuur staat de gestreepte balk voor de eerste sessie, waarin de mannen niet dronken, en de witte voor de tweede, waarin ze een halve liter water kregen.


Water drinken tijdens cardio verhoogt je groeihormoonspiegel


Water drinken tijdens cardio verhoogt je groeihormoonspiegel


Conclusie
Er is dus een verband tussen de vochtspiegel en groeihormoon, vermoeden de onderzoekers. Ze denken dat er in de hersenen receptoren zitten die de groeihormoonaanmaak stimuleren als de vochtspiegel stijgt - maar hoe het mechanisme er precies moet uitzien, daarover laten ze zich niet uit.

Voor sporters is de studie ook zonder een opheldering van het mechanisme interessant. De studie suggereert dat cardiosessies misschien een beetje meer vet verbranden, en wat minder spierweefsel afbreken, als je daarbij zorgt voor voldoende vocht.

Bron:
Eur J Endocrinol. 2001 Oct;145(4):445-50.

Meer:
Hyperhydratie helpt duursporters (10-6-2009)
Sporten met flesje water is leuker (16-1-2009)
Water stimuleert anabolisme in krachtsporters (12-9-2008)


Gehydrateerd lichaam verbrandt meer vet, minder eiwit Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan Drink twee glazen water voor je maaltijd en verbrand meer vet

Gehydrateerd lichaam verbrandt meer vet, minder eiwit
Je houdt het niet voor mogelijk, maar water is een anabool.

Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan
Voetballers die voldoende drinken voor een training of wedstrijd, maken na die wedstrijd minder van het spierslopende stresshormoon cortisol aan dan voetballers die net een beetje te weinig drinken.

Drink twee glazen water voor je maaltijd en verbrand meer vet
Aan het afvallen? Voedingswetenschappers van Virginia Tech hebben een truc ontdekt waarmee je extra veel gewicht verliest.