Opgeladen: 11-4-2023
Opgeborgen in: Vitamine D, Vitamines, Depressie
Translation: Vitamin D supplement reduces risk of suicide (12-4-2023)

Supplement met vitamine D reduceert kans op zelfdoding

Suppletie met vitamine D vermindert de kans dat mensen een poging tot zelfdoding doen. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers, die letterlijk enkele honderdduizenden veteranen jarenlang volgden.


Supplement met vitamine D reduceert kans op zelfdoding


Studie
Onderzoekers van het Amerikaanse Department of Veterans Affairs volgden 169.241 veteranen die vitamine D2 op recept kregen, en deden hetzelfde met een even groot aantal vergelijkbare veteranen die geen vitamine D-supplementen kregen. De onderzoekers volgden ook 490.885 veteranen die vitamine D3 op recept kregen, en vergeleken die met een identiek aantal vergelijkbare andere veteranen die eveneens geen vitamine D-supplementen kregen.

In de VS kunnen veteranen gebruikmaken van gezondheidsprogramma's van de overheid. Daardoor kunnen ze desgewenst vitamine D-supplementen van een apotheek voorgeschreven krijgen.

Omdat studies suggereren dat suppletie met vitamine D de kans op depressie vermindert, gingen de onderzoekers na hoe vaak welke groepen veteranen een poging deden om een einde aan hun leven te maken of zichzelf ernstig te verwonden.

Resultaten
De veteranen die een recept hadden voor vitamine D2- en D3-supplementen deden significant minder vaak een poging om een einde aan hun leven te maken dan de overige veteranen. De beschermende werking van beide types vitamine D deden niet voor elkaar onder.


Supplement met vitamine D reduceert kans op zelfdoding


Supplement met vitamine D reduceert kans op zelfdoding


Supplement met vitamine D reduceert kans op zelfdoding


Vooral veteranen met een donkere huid hadden baat bij suppletie. Bij mensen met een lichte huid verminderde vitamine D3-suppletie de kans op suicide attempts and intentional self-harm met ongeveer 38 procent. Bij mensen met een donkere huid was dat 63 procent.

De onderzoekers vonden ook een verband tussen de kans op pogingen tot zelfdoding en de dosering vitamine D. Hoe hoger de dosering, hoe groter de reductie van de kans. De doses die de veteranen gebruikten, varieerden overigens van 400 tot 4800 IE per dag.

Conclusie
De onderzoekers benadrukken dat een verband in een epidemiologische studie niet altijd een oorzakelijk verband is. Misschien gingen de veteranen die vitamine D gebruikten wel zorgvuldiger met hun gezondheid om, en verklaart die zorgvuldigheid het verband.

Om die reden pleiten ze voor klinische trials.

"As a relatively safe, easily accessible, and affordable medication, supplementation with vitamin D in the veteran population may hold promise if confirmed in clinical trials to prevent suicide attempts and suicide", schrijven ze.

Bron:
PLoS One 18(2):e0279166.

Meer:
Dossier BDNF | Hoe zomer en zonlicht je slimmer (en vrolijker) maken (3-11-2022)


Inositol verlicht ernstige depressie Fitness helpt jongeren depressie verslaan Zinksuppletie versus depressie

Inositol verlicht ernstige depressie
Volgens een vergeten trial uit de vorige eeuw kan een fikse dagelijkse dosis inositol in een paar weken een zware depressie veranderen in een matige depressie.

Fitness helpt jongeren depressie verslaan
Als depressieve jongeren gaan bewegen, zal hun depressie daardoor in de meeste gevallen niet overgaan. Maar een positief effect zullen frequente sessies wel degelijk hebben.

Zinksuppletie versus depressie
Zinkgluconaat is een antidepressivum, suggereert een kleine humane trial.