Opgeladen: 5-10-2023
Opgeborgen in: Sterke botten, Zink
Translation: Zinc supplements for bone fractures? (6-10-2023)

Bot gebroken, extra zink?

Zinksuppletie versnelt misschien de heling van gebroken botten. Dat suggereert een kleine humane interventiestudie, waarin proefpersonen met een gebroken bot dagelijks een beschaafd gedoseerd zinksupplement kregen.


Bot gebroken, extra zink?


Studie
In 2008 publiceerden onderzoekers van Tabriz University of Medical Sciences In Iran een kleine humane studie, waaraan 60 patiënten met een gebroken bot meewerkten. De onderzoekers verdeelden de patiënten in 2 even grote groepen. Gedurende 60 dagen kreeg de ene groep dagelijks een supplement met 50 milligram zinksulfaat, terwijl de andere groep dagelijks een placebo kreeg.

In 50 milligram zinksulfaat zit 11.5 milligram elementair zink.

Via hun reguliere voeding consumeerden de proefpersonen dagelijks 5-6 milligram zink. Dat is betrekkelijk laag. Amerikaanse voedingswetenschappers hebben de aanbevolen dagelijkse inname van zink op 8-11 milligram elementar zink per dag gezet.


Bot gebroken, extra zink?


Bij de genezing van gebroken botten heeft het lichaam meer zink nodig dan normaal.

Resultaten
Toen de onderzoekers 60 dagen na de botbreuk scans van de botbreuk maakten en die vergeleken met scans die waren gemaakt toen de proef begon, zagen ze bij de helft van de proefpersonen in de controlegroep [Control] dat nieuw botweefsel zich had gevormd [callus]. Nieuwvorming van botweefsel bij een botbreuk wijs op genezing van de fractuur.

Bij de proefpersonen in de zinkgroep [Case] was dat bij 80 procent van de proefpersonen het geval.


Bot gebroken, extra zink?


Conclusie
Er zijn officieel nog steeds geen medicijnen die de heling van gebroken botten versnellen, schrijven de onderzoekers in de laatste alinea's van hun artikel. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, suggereert hun kleine interventiestudie dat zinksuppletie "may have a role as a pharmacological tool in the healing of bone fracture in humans".

Bron:
Saudi Med J. 2008 Sep;29(9):1276-9.

Meer:
Meer vitamine D, sneller herstel stressfractuur (17-10-2022)
Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten (30-7-2020)


Bieten voor botten Hoge inname vitamine K1 houdt botten sterk (en de spieren ook) Combinatie zonlicht en wandelen maakt botten sterker

Bieten voor botten
Een nitraatrijke voeding houdt botten sterk als de jaren klimmen, suggereert Japans onderzoek.

Hoge inname vitamine K1 houdt botten sterk (en de spieren ook)
Vrouwen die ouder zijn dan 70 breken minder vaak een bot en hebben meer spierkracht naarmate ze meer vitamine K1 binnenkrijgen. Vitamine K1 zit vooral in groene groenten.

Combinatie zonlicht en wandelen maakt botten sterker
Volgens een kleine humane studie in de Journal of Bone and Mineral Metabolism maakt de combinatie van wandelen en zonlicht je botten significant sterker.