Opgeladen: 30-7-2020
Opgeborgen in: Aminozuren, L-Citrulline, Sterke botten
Translation: Animal study: L-citrulline supplementation accelerates healing of broken bones (31-7-2020)

Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten

Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten
Mensen die een bot hebben gebroken kunnen hun genezingsproces misschien bevorderen door suppletie met het aminozuur L-citrulline. Dat suggereert een dierstudie die Nederlandse onderzoekers, verbonden aan Maastricht University Medical Centre, publiceerden in European Cells and Materials.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met bejaarde vrouwelijke muizen, waarbij ze chirurgisch het bot in hun achterpoot in twee stukken zaagden, en vervolgens weer met schroeven aan elkaar zetten. Daarbij lieten ze echter een beetje ruimte tussen de twee delen van het bot open. Het bot moest dus een beetje nieuw botweefsel vormen om het bot te repareren.

De onderzoekers gaven de proefdieren in de experimentele groepen dagelijks 4.6-5 gram arginine of citrulline per kilo lichaamsgewicht.

Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks ongeveer 30 gram citrulline gekregen. Dat is errug veel, en voor mensen misschien te veel. In de meeste humane studies krijgen proefpersonen slechts 2-8 gram citrulline per dag.

Muizen in een controlegroep kreeg geen extra aminozuren.

Resultaten
14 dagen na de ingreep maakten de onderzoekers scans van de botten. Die lieten zien dat de suppletie met de aminozuren - en dan vooral suppletie met citrulline - de heling van het botweefsel fiks versnelde.


Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten


Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten


Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten


De muizen verloren na de operatie ook minder gewicht door de suppletie met aminozuren. Dat betekent misschien dat citrulline, en in mindere mate arginine, tijdens het genezingsproces de gehele gezondheid van de dieren beschermden.


Dierstudie: suppletie met citrulline versnelt heling van gebroken botten


Mechanisme
De onderzoekers denken dat citrulline, en in mindere mate arginine, de genezing van gebroken botten versnelt doordat citrulline omzet in bouwsteentjes van collageen in botweefsel.

Daarnaast stimuleert citrulline misschien ook de aanleg van nieuwe bloedvaten, waardoor nieuwe weefsels meer zuurstof en voedingsstoffen toegevoerd kunnen krijgen.

Bron:
Eur Cell Mater. 2020 Mar 20;39:183-92.

Meer:
MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren? (10-6-2020)
Gelatinepreparaat Fortibone maakt botten sterker (11-5-2018)
Gelatine maakt beweging een nog beter medicijn tegen botontkalking (17-12-2017)
Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten (24-11-2017)


Betaine maakt misschien niet alleen spieren, maar ook botweefsel sterker Zware krachttraining laat botmassa toenemen bij osteoporose Paar milligram ecdysteron per dag maakt botten sterker

Betaïne maakt misschien niet alleen spieren, maar ook botweefsel sterker
Italiaanse onderzoekers van het San Raffaele Scientific Institute publiceerden deze studie in de Journal of Translational Medicine.

Zware krachttraining laat botmassa toenemen bij osteoporose
Vrouwen die de menopause achter zich hebben en lijden aan osteoporose kunnen hun botafbraak stoppen en zelfs omkeren als ze trainen met gewichten.

Paar milligram ecdysteron per dag maakt botten sterker
Suppletie met ecdysteron op jonge leeftijd kan er misschien voor zorgen dat we op latere leeftijd niet zullen rondlopen met broze en breekbare botten.