Opgeladen: 12-2-2023
Opgeborgen in: Sterke botten, Stikstofmonoxide, Rode biet
Translation: Beetroot for bone strength (13-2-2023)

Bieten voor botten

Een voedingspatroon met relatief veel bronnen van natuurlijk nitraat, zoals rode bieten, rucola, sla en spinazie, leidt tot een hoge concentratie van stikstofmonoxide [NOx] in het bloed. Sporters zijn er inmiddels van doordrongen dat zo'n voedingspatroon fysieke prestaties kan verbeteren. Een nitraatrijke voeding houdt daarnaast misschien ook de botten sterk als de jaren klimmen, suggereert Japans onderzoek.


Bieten voor botten


Studie
Japanse onderzoekers publiceerden in februari 2023 een epidemiologische studie waaraan 871 vrouwen meewerkten. De onderzoekers gebruikten gegevens die sinds 1993 waren verzameld in de Nagano Cohort Study.

De gemiddelde studiedeelnemer was toen het project begon ongeveer 67 jaar oud, en kon bijna 9 jaar worden gevolgd.

Toen studie begon, namen de onderzoekers monsters van de urine en het bloed van de vrouwen. In het verloop van het onderzoek braken 267 vrouwen een bot.


Bieten voor botten


Resultaten
Hoe meer NOx in het bloed van de vrouwen aanwezig was, hoe geringer was de kans dat de vrouwen een bot braken.


Bieten voor botten


Mechanisme
Naarmate in het bloed van de vrouwen meer NOx aanwezig was, zat er minder type I collagen cross-linked N-telopeptides [NTx] in hun urine. NTx is een merker voor botafbraak.

In 1994 publiceerden Amerikaanse onderzoekers een in vitro-studie in PNAS waarin ze lieten zien hoe het blokkeren van de enzymen die NOx genereren in botweefsel de activiteit van de botafbrekende osteoclasten vergroot. [Proc Natl Acad Sci USA. 1994; 91:3569-73.] NOx remt kennelijk de botafbraak door het dwarsbomen van de osteoclasten.

Bron:
PLoS One. 2023 Feb 7;18(2):e0280854.

Meer:
Deze twee soorten groenten maken de botten sterker (5-2-2023)
Hoge inname vitamine K1 houdt botten sterk (en de spieren ook) (2-2-2023)
Uien voor sterke botten (12-1-2023)
Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking (16-5-2021)


Betaine maakt misschien niet alleen spieren, maar ook botweefsel sterker Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten Zware krachttraining laat botmassa toenemen bij osteoporose

Betaïne maakt niet alleen spieren, maar misschien ook botweefsel sterker
Dat suggereert het reageerbuisonderzoek dat Italiaanse onderzoekers van het San Raffaele Scientific Institute hebben gepubliceerd in de Journal of Translational Medicine.

Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten
Vijftigplussers die niet of weinig bewegen verminderen hun kans op botontkalking als ze elke dag een stevige dosis vitamine C binnenkrijgen.

Zware krachttraining laat botmassa toenemen bij osteoporose
Vrouwen die de menopauze achter zich hebben en lijden aan osteoporose of osteopenie, het voorstadium van osteoporose, kunnen hun botafbraak stoppen en zelfs omkeren als ze trainen met gewichten.