Opgeladen: 12-1-2023
Opgeborgen in: Sterke botten, Uien
Translation: Onions for strong bones (13-1-2023)

Uien voor sterke botten

Hoe meer uien je eet, hoe sterker zijn je botten. Als je dagelijks uien binnenkrijgt, reduceer je de kans op het breken van een bot misschien met tientallen procenten.


Uien voor sterke botten


Studie
In 2009 publiceerde Eric Matheson, verbonden aan Medical University of South Carolina, een epidemiologische studie waarin hij de gegevens analyseerde van 507 postmenopauzale vrouwen van 50 jaar en ouder. De gegevens waren in 2003-2004 verzameld in National Health and Nutrition Examination Survey.

De vrouwen hadden vragenlijsten ingevuld over hun voedingsgewoonten. Bovendien waren er scans gemaakt van hun botten, aan de hand waarvan Matheson hun botdichtheid kon bepalen. Hoe groter de botdichtheid, hoe sterker het bot.

Sulfoxides
Hoe meer uien je eet, hoe sterker zijn je botten. Als je dagelijks uien binnenkrijgt, reduceer je de kans op het breken van een bot misschien met tientallen procenten.
Matheson keek vooral naar de inname van uien. In dierstudies beschermt voer waaraan uien zijn toegevoegd de botten tegen afbraak. [Nature. 1999 Sep 23;401(6751):343-4.] Dat is waarschijnlijk vooral het werk van sulfoxides als gamma-L-glutamyl-trans-S-1-propenyl-L-cysteine sulfoxide in ui.

Cysteïne-sulfoxides remmen de botcellen die weefsel afbreken. Bovendien stimuleren ze de lichaamseigen aanmaak van testosteron, maar dat is een ander verhaal.

Resultaten
Hoe vaker de vrouwen uien aten, hoe groter was hun botdichtheid.


Uien voor sterke botten


Op het eerste gezicht is het gevonden effect van het frequent consumeren van uien bescheiden. 5 procent meer botdichtheid bij de groep met de hoogste inname ten opzichte van de groep met de kleinste inname is niet zoveel.

Volgens een meta-studie die is verschenen in de BMJ hebben rokers van 70 jaar 4 procent minder botdichtheid dan niet-rokende leeftijdsgenoten. Tegelijkertijd hebben die rokers 41 procent meer kans om een bot te breken dan niet-rokers. [BMJ. 1997 Oct 4;315(7112):841-6.] En die 41 procent is toch heus de moeite waard.

Conclusie
"Frequent onion consumption seems to be associated with increased bone density and may be an area for future research", schrijft Matheson.

Bron:
Menopause. 2009 Jul-Aug;16(4):756-9.

Meer:
Zo haal je meer quercetine uit de ui (10-5-2021)
Cysteïne-sulfoxides in uien zorgen voor meer testosteron (19-11-2020)
Door quercetine in rode ui geeft het lichaam spieren voorkeursbehandeling boven vet (15-11-2020)


Gelatine maakt beweging een nog beter medicijn tegen botontkalking Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking Vitamine B voor sterkere botten

Gelatine maakt beweging een nog beter medicijn tegen botontkalking
Als je je botten sterker wilt maken, dan moet je vooral veel bewegen. Hoe intensiever, hoe beter. En als je er zoeentje bent die graag het puntje op de i zet...

Zuring, een natuurlijk medicijn tegen botontkalking
Langs de weg en aan de randen van akkers en weilanden groeit een onkruid dat misschien ooit nog gebruikt gaat worden als een medicijn tegen botontkalking.

Vitamine B voor sterkere botten
Niet alleen calcium, vitamine D en magnesium dragen bij aan een gezond en sterk skelet. Ook B-vitamines doen een duit in het zakje.