Opgeladen: 1-1-2023
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, Sterke botten
Translation: Vitamin B for stronger bones (2-1-2023)

Vitamine B voor sterkere botten

Niet alleen calcium, vitamine D en magnesium dragen bij aan een gezond en sterk skelet. Ook B-vitamines doen een duit in het zakje.


Vitamine B voor sterkere botten


Studie
Ierse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Ulster, publiceerden in 2022 een trial waarin ze 87 50-plussers gedurende 2 jaar elke dag een supplement met een eerlijk gezegd bescheiden dosis B-vitamines gaven. Dagelijks leverde het supplement 200 microgram foliumzuur, 10 microgram vitamine B12, 10 milligram vitamine B6 en 5 milligram vitamine B2.

Het supplement was gemaakt door het Canadese Advanced Orthomolecular Research (AOR). AOR stelde de supplementen gratis beschikbaar, maar sponsorde de studie niet. Het geld voor het onderzoek was opgehoest door de Ierse belastingbetaler. Zeker in deze sombere periode zijn er beslist slechtere manieren om belastinggeld te besteden dan het onderzoek waarmee we je nu vervelen.

Een controlegroep van 80 proefpersonen slikte een 'actief placebo'. Dat was een vitamine D-pilletje dat dagelijks 10 microgram vitamine D3 leverde.


Vitamine B voor sterkere botten


Dat vitamine D3 belangrijk is voor sterke botten spreekt voor zichzelf. Minder bekend is dat in epidemiologische studies ook associaties zijn gevonden tussen de B-vitamines en de botkwaliteit.

In de Framingham Osteoporosis Study rapporteerden epidemiologen in 2005 dat studiedeelnemers met een goede vitamine B12-status meer botmassa hadden dan studiedeelnemers met een minder goede status. [J Bone Miner Res. 2005 Jan;20(1):152-8.] In een Nederlands onderzoek, uitgevoerd onder inwoners van Rotterdam, hadden studiedeelnemers die betrekkelijk veel vitamine B2 en B6 consumeerden meer botmassa dan studiedeelnemers met een lagere inname. [Bone. 2007 Dec;41(6):987-94.] Scandinavische onderzoekers stuitten in 2007 voor een soortgelijk verband tussen botmassa en foliumzuur. [J Bone Miner Res. 2007 May;22(5):747-56.]

Een al wat oudere theorie is dat een optimale inname van B-vitamines als B2, B6, B12 en foliumzuur ervoor zorgt dat cellen methylgroepen kunnen vastplakken aan cruciale moleculen. Daardoor blijft de concentratie van het potentieel giftige aminozuur homocysteïne laag, en blijft botweefsel beter in conditie. [BMC Geriatr. 2011 Dec 2;11:80.]

De meeste studies naar het effect van suppletie met B-vitamines als foliumzuur en B12 op de botmassa verliepen teleurstellend. [JBMR Plus. 2018 Mar 24;2(5):295-303.] Maar studies waarin proefpersonen naast foliumzuur en vitamine B12 ook vitamine B2 en B6 kregen zijn er eigenlijk niet. Dat maakt het Ierse onderzoek zo interessant.


Vitamine B voor sterkere botten


Resultaten
Voor en na de toedieningsperiode maakten de onderzoekers scans van de botten van de proefpersonen. In eerste instantie zagen de onderzoekers geen effect van suppletie. De proefpersonen verloren botmassa en suppletie veranderde daar geen lieve moeder aan.

Toen de onderzoekers zich concentreerden op de proefpersonen die aanvankelijk betrekkelijk weinig vitamine B12 in hun systeem hadden, zagen ze dat suppletie met B-vitamines de afname van botmassa afremde.


Vitamine B voor sterkere botten


Conclusie
"Given the high prevalence of vitamin B12 deficiency among older populations, the current results, if confirmed, could have important implications for bone health and prevention of osteoporosis", resumeren de Ieren.

Bron:
J Bone Miner Res. 2022 Dec;37(12):2443-55.

Meer:
Gelatine maakt beweging een nog beter medicijn tegen botontkalking (17-12-2017)
Hoge inname vitamine C zorgt bij vijftigplussers voor sterke botten (24-11-2017)
Dieet met veel olijfolie, fruit en vis beschermt tegen botontkalking (14-7-2017)
Yoghurt is een beter wapen tegen botontkalking dan melk (12-5-2017)


Een capsule shilajit per dag maakt botten sterker Combinatie zonlicht en wandelen maakt botten sterker Zware krachttraining laat botmassa toenemen bij osteoporose

Een capsule shilajit per dag maakt botten sterker
Suppletie met shilajit, een olieachtig preparaat dat wordt gewonnen in bergen, is niet alleen interessant voor mannen die hun testosteronspiegel willen verhogen.

Combinatie zonlicht en wandelen maakt botten sterker
Als je botmassa niet meer is wat die zou moeten zijn, maar je huisarts je nog niet allerlei medicijnen door je keel wilt duwen, ga dan wandelen.

Zware krachttraining laat botmassa toenemen bij osteoporose
Vrouwen die de menopauze achter zich hebben en lijden aan osteoporose of osteopenie, het voorstadium van osteoporose, kunnen hun botafbraak stoppen en zelfs omkeren als ze trainen met gewichten.