|
Vitamine B voor sterkere botten
Niet alleen calcium, vitamine D en magnesium dragen bij aan een gezond en sterk skelet. Ook B-vitamines doen een duit in het zakje.
Studie
Het supplement was gemaakt door het Canadese Advanced Orthomolecular Research (AOR). AOR stelde de supplementen gratis beschikbaar, maar sponsorde de studie niet. Het geld voor het onderzoek was opgehoest door de Ierse belastingbetaler. Zeker in deze sombere periode zijn er beslist slechtere manieren om belastinggeld te besteden dan het onderzoek waarmee we je nu vervelen.
Een controlegroep van 80 proefpersonen slikte een 'actief placebo'. Dat was een vitamine D-pilletje dat dagelijks 10 microgram vitamine D3 leverde.
In de Framingham Osteoporosis Study rapporteerden epidemiologen in 2005 dat studiedeelnemers met een goede vitamine B12-status meer botmassa hadden dan studiedeelnemers met een minder goede status. [J Bone Miner Res. 2005 Jan;20(1):152-8.] In een Nederlands onderzoek, uitgevoerd onder inwoners van Rotterdam, hadden studiedeelnemers die betrekkelijk veel vitamine B2 en B6 consumeerden meer botmassa dan studiedeelnemers met een lagere inname. [Bone. 2007 Dec;41(6):987-94.] Scandinavische onderzoekers stuitten in 2007 voor een soortgelijk verband tussen botmassa en foliumzuur. [J Bone Miner Res. 2007 May;22(5):747-56.]
Een al wat oudere theorie is dat een optimale inname van B-vitamines als B2, B6, B12 en foliumzuur ervoor zorgt dat cellen methylgroepen kunnen vastplakken aan cruciale moleculen. Daardoor blijft de concentratie van het potentieel giftige aminozuur homocysteïne laag, en blijft botweefsel beter in conditie. [BMC Geriatr. 2011 Dec 2;11:80.]
De meeste studies naar het effect van suppletie met B-vitamines als foliumzuur en B12 op de botmassa verliepen teleurstellend. [JBMR Plus. 2018 Mar 24;2(5):295-303.] Maar studies waarin proefpersonen naast foliumzuur en vitamine B12 ook vitamine B2 en B6 kregen zijn er eigenlijk niet. Dat maakt het Ierse onderzoek zo interessant.
Resultaten
Toen de onderzoekers zich concentreerden op de proefpersonen die aanvankelijk betrekkelijk weinig vitamine B12 in hun systeem hadden, zagen ze dat suppletie met B-vitamines de afname van botmassa afremde.
Conclusie
Bron: Meer:
|
|