Opgeladen: 6-1-2024
Opgeborgen in: Psychologie, Levensverlenging & psychologie, Dementie & Alzheimer
Translation: A meaningful life? Less cognitive decline due to aging (7-1-2024)

Een zinvol leven? Minder kans op dementie

Als je het idee hebt dat je leven zinvol is en betekenis heeft, is de kans dat je na je vijftigste mentaal achteruitkachelt kleiner. Een besef van zin en betekenis vermindert de kans op dementie.


Een zinvol leven? Minder kans op dementie


Studie
Onderzoekers van Florida State University analyseerden gegevens die in 2006-2015 waren verzameld in de Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe. De Amerikanen konden 22514 50-plussers, die woonden in 14 verschillende Europese landen, gemiddeld 7 jaar achtereen volgen.

Toen de trial begon, hadden de studiedeelnemers een antwoord geformuleerd op de vraag How often do you feel that your life has meaning?

In de jaren die volgden, hadden onderzoekers met basale tests bepaald of de studiedeelnemers mentaal achteruitgingen. Dat was bij 4 procent van de studiedeelnemers het geval.

Resultaten
Als de studiedeelnemers hadden aangegeven dat ze vaak het gevoel hadden dat hun leven volstrekt zinloos was, was hun kans op mentale achteruitgang 75 procent groter dan als de studiedeelnemers aangaven dat ze juist vaak het gevoel hadden dat hun leven betekenis wel degelijk betekenis had.


Een zinvol leven? Minder kans op dementie


Het effect van het ervaren van zin en betekenis bleef overeind nadat de Amerikanen de impact van leefstijlfactoren als regio, leeftijd, geslacht, opleiding en marital status hadden weggepoetst. Ook toen ze de studiedeelnemers die al snel na het beantwoorden van de zin-vraag waren gaan verslechteren uit hun sample verwijderden, stond het verband nog overeind.

Conclusie
"The present study indicates a robust association between meaning in life and risk of cognitive impairment", resumeren de onderzoekers.

"Given its malleability, meaning may be a useful intervention target to support healthier cognitive aging and reducedementia risk."

Bron:
Arch Gerontol Geriatr. 2020 May-Jun:88:104033.

Meer:
Sociale activiteit beschermt tegen dementie (25-10-2023)
Contact met vrienden en familie beschermt tegen dementie (5-8-2019)
Zeventigplussers die hun hersenen blijven gebruiken beschermen zichzelf tegen dementie (19-2-2017)
Eenzaamheid veroorzaakt voorstadium dementie (8-11-2016)
Relatie met ruzie en stress maakt sneller dement (7-12-2014)
Cynische 65-plusser wordt vaker dement (4-6-2014)


Meer vitamine E, minder dementie Glucosamine vermindert kans op dementie Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken

Meer vitamine E, minder dementie
Geldt dat ook vitamine E in supplementen? Volgens een Chinese metastudie is dat inderdaad het geval.

Glucosamine vermindert kans op dementie
De supplementenindustrie lanceerde glucosamine aanvankelijk als een product dat gewrichten beschermt, maar datzelfde glucosamine doet vermoedelijk nog veel meer.

Lion's Mane houdt 50-plussers bij de cognitieve pinken
Lion's Mane, in het Latijn Hericium erinaceus, is een paddenstoel die traditionele Aziatische genezers al eeuwenlang gebruiken tegen vergeetachtigheid en beginnende dementie.