Opgeladen: 20-5-2022
Opgeborgen in: Taurine, Suppletie voor meer uithoudingsvermogen
Translation: Taurine's mechanism of action revealed (21-5-2022)

Zo werkt taurine

Al sporters een gram taurine innemen voor een training of wedstrijd, neemt hun uithoudingsvermogen toe. Een Japanse dierstudie, die in het voorjaar van 2022 verscheen in Amino Acids, maakt duidelijk wat suppletie met taurine nu precies in spiercellen doet. Het verbetert de vetverbranding, waardoor spieren zuiniger met glucose omgaan.


Zo werkt taurineStudie
Onderzoekers van Teikyo Heisei University experimenteerden met twee groepen ratten, die twee uur achtereen moesten rennen op een treadmill totdat ze letterlijk niet meer konden.

De controlegroep [CON] had gedurende een periode van 3 weken die aan de sessie voorafging gewoon voer en water gekregen, terwijl de ratten in de experimentele groep [TAU] in dat tijdsbestek drinkwater hadden gekregen waarin de onderzoekers een fikse hoeveelheid taurine hadden gestopt.

Als de ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze ongeveer 20 gram taurine per dag geconsumeerd. Dat is wel erg veel. Don't try this at home.

Resultaten
In de controlegroep hielden de eerste ratten het na 88 minuten voor gezien. In de taurinegroep gebeurde dat pas na 153 minuten. In de controlegroep rende de allerfitste rat 160 minuten. De allerfitste rat in de taurine groep rende 235 minuten.

Taurinesuppletie vergrootte dus het uithoudingsvermogen. Vlak na de sessie bepaalden de Japanners de concentratie glucose in het bloed [BGC] van de proefdieren. Ze vonden geen statistisch significante verschillen tussen de groepen.


Zo werkt taurineZo werkt taurineDe onderzoekers konden de glucosespiegel tijdens de sessie monitoren. Ze ontdekten dat taurinesuppletie de daling van de glucosespiegel tijdens de intensieve inspanning vertraagde.

De figuur hieronder laat zien dat taurinesuppletie de concentratie vrije vetzuren [FFA] in het bloed verhoogde. Dat doet vermoeden dat taurine de afbraak van lichaamsvet tijdens inspanning deed toenemen.


Zo werkt taurineZo werkt taurineIn de spiercellen [GC] van de ratten die taurine hadden gekregen, vonden de Japanners na de sessie niet alleen een verhoogde concentratie taurine, maar ook verhoogde concentraties N-acetyl-taurine [NAT] en N-acetyl-carnitine [ACT].

N-acetyl-taurine en N-acetyl-carnitine komen vrij tijdens intensieve inspanning. In de spiercel fungeren deze metabolieten mogelijk als een reservoir van acetylgroepen, die de spiercel kan gebruiken als het vetzuren moet omzetten in energie. [Metabolites. 2021 Aug 6;11(8):522.]

Hoe meer N-acetyl-taurine en N-acetyl-carnitine de onderzoekers na de hardloopsessie in de spieren van de ratten detecteerden, hoe hoger de glucosespiegel.


Zo werkt taurineNieuw supplement?
Wat zou er gebeuren als je N-acetyl-taurine aan ratten geeft? Al of niet in combinatie met N-acetyl-carnitine? Misschien is N-acetyl-taurine een effectiever sportsupplement dan taurine. En misschien heb je er helemaal niet zo veel van nodig...


Zo werkt taurineBron:
Amino Acids. 2022 Feb;54(2):251-60.

Meer:
Combineer cafeïne met taurine voor een snellere sprint (6-12-2021)
Bloedheet? Taurine verbetert sportprestaties (17-5-2019)
Het beste eiwitrijke afslankdieet levert veel taurine en glycine (28-3-2014)


Paraxanthine maakt spieren groter, sterker en taaier | Dierstudie

Zwarte bessen laten sporters meer vet verbranden

Gelatine kan uithoudingsvermogen met 240 procent verbeteren, claimt vergeten studie

Paraxanthine maakt spieren groter, sterker en taaier | Dierstudie
Bovendien lijkt paraxanthine de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

Zwarte bessen laten sporters meer vet verbranden
Niet alleen ongetrainde mannen gaan tijdens inspanning meer vet verbruiken als ze een supplement met zwarte bessen gebruiken.

Gelatine kan uithoudingsvermogen met 240 procent verbeteren, claimt vergeten studie
Toen we grasduinden door een stoffige bibliotheek struikelden we over deze vergeten studie van voor de tweede wereldoorlog.