Opgeladen: 3-4-2022
Opgeborgen in: Plantenextracten, Bessen, Suppletie voor meer uithoudingsvermogen
Translation: Blackcurrants help athletes burn more fat (4-4-2022)

Zwarte bessen laten sporters meer vet verbranden

Niet alleen ongetrainde mannen gaan tijdens inspanning meer vet verbruiken als ze een supplement met zwarte bessen gebruiken. Bij getrainde sporters hebben zwarte bessen eenzelfde effect.


Zwarte bessen laten sporters meer vet verbranden


Studie
Het onderzoek waarmee we je vandaag vervelen, komt uit dezelfde koker als de studie die je gisteren wellicht ook al niet bijster interessant vond. De proefopzet van dit onderzoek is in grote lijnen identiek aan dat van gisteren, inclusief de identiteit van de gulle financierder van beide studies.

Er zijn 2 grote verschillen tussen de studies. De proefpersonen in de studie van gisteren waren gezonde doch ongetrainde mannen, de proefpersonen in dit onderzoek waren getrainde vrouwen, die al minstens drie jaar trainden. Da's 1.

Daarnaast slikten de vrouwen in deze studie niet 300 maar 600 milligram CurraNZ per dag. Da's 2.

In een eerdere studie hadden de onderzoekers ontdekt dat getrainde duursporters niet reageren op een dosis van 300 milligram, maar wel op hogere doses. [Eur J Appl Physiol. 2017 Jun;117(6):1207-16.] De vrouwen verdeelden hun doses over twee inname-momenten per dag. Ze slikten bij het ontbijt een capsule van 300 milligram, en 12 uur later nog eens zo'n capsule.

Na een periode van 7 dagen waarin de proefpersonen dagelijks een placebo of een supplement hadden gebruikt, lieten de onderzoekers de vrouwen 2 uur fietsen met een intensiteit van 65 procent van hun maximale zuurstofopname.

Resultaten
De Britten vonden geen effecten van CurraNZ op de maximale zuurstofopname, de hartslag of het totale energieverbruik van de vrouwen. Ze constateerden wel dat na zeven dagen suppletie de vrouwen tijdens hun sessies 27 procent meer vet verbrandden.

De onderzoekers vonden een tendens dat de vrouwen na suppletie tijdens hun sessie minder koolhydraten verbruikten. Het verschil met het verbranden van koolhydraten na toediening van een placebo was echter net niet statistisch significant.


Zwarte bessen laten sporters meer vet verbranden


Zwarte bessen laten sporters meer vet verbranden


Zwarte bessen laten sporters meer vet verbrandenMechanisme
Op basis van de wetenschappelijke literatuur vermoeden de Britten dat actieve stoffen in zwarte bessen vetcellen meer eiwitten als hormone-sensitive lipase en perilipine-1 laten aanmaken. Die eiwitten laten vetcellen meer van inhoud afgeven aan de bloedbaan. Ze stimuleren de lipolyse.

Een andere mogelijkheid, die het bovenstaande niet uitsluit, is dat de bestanddelen van zwarte bessen direct het sleutelmolecuul AMPK activeren.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2018 Jun;118(6):1265-72.

Meer:
Tijdens duurinspanning vergroten zwarte bessen vetverbranding en uithoudingsvermogen (2-4-2022)
Zwarte bessensap verhoogt dopamine, maakt beweging aangenamer (8-8-2019)
Schaaltje bosbessen beschermt tegen hartinfarct (24-4-2015)


Meer bessen, minder cholesterol Onvermoed spierballenvoer: bosbessen Mangiferine, een nootropicum voor een snellere sprint

Meer bessen, minder cholesterol
Een voedingspatroon met vlierbessen, aroniabessen, cranberries en blauwe bessen zou de cholesterolhuishouding wel eens kunnen verbeteren.

Onvermoed spierballenvoer: bosbessen
Blauwe bosbessen zijn niet alleen een modieuze super food voor health freaks die hun immuunsysteem en cardiovasculaire gezondheid willen verbeteren.

Schaaltje bosbessen beschermt tegen hartinfarct
Als je elke dag een schaaltje blauwe bessen eet, neemt je kans op een hart- of vaatziekte af met 15 procent.