Opgeladen: 21-4-2022
Opgeborgen in: Sprinttraining, Plantenextracten, Bessen, Intervaltraining
Translation: Blackcurrant for faster sprints (22-4-2022)

Zwarte bessen voor snellere sprints

Een supplement met een extract van zwarte bessen is interessant voor sporters die duurinspanningen moeten leveren, schreven we een paar weken geleden. Het lijkt er ook op dat zwarte bessen-extract nuttig is voor sporters die meerdere achter elkaar hoog-intensieve bewegingen moeten verrichten.


Zwarte bessen voor snellere sprints


Studie
Onderzoekers van de University of Chichester in de UK gaven 13 mannelijke en sportieve studenten gedurende 7 dagen elke dag een supplement met 300 milligram extract van zwarte bessen. Het supplement leverde dagelijks 105 milligram anthocyanines.

De Britten gebruikten een CurraNZ, een product van Health Currancy, de sponsor van de studie.

Bij een andere gelegenheid kregen de studenten een placebo.

Op de laatste dag van de suppletieperiode moesten de studenten op een treadmill 6 sprints van 19 seconden maken. Tussen de sprints door renden de studenten 15 seconden op een rustig tempo.

Resultaten
Slikten de studenten het supplement [NZBC], dan legden ze in hun sprints gemiddeld 10.8 procent meer afstand af dan als de studenten een placebo hadden gebruikt. Bij 4 proefpersonen - de best responders - nam die afstand zelfs toe met 15 procent.


Zwarte bessen voor snellere sprints


Zwarte bessen voor snellere sprints


Na afloop van de sprints hadden de studenten meer melkzuur in hun bloed als ze het zwarte bessen-extract hadden gebruikt dan als ze een placebo hadden geslikt.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat zwarte bessen ervoor zorgen dat spieren beter zijn opgewassen tegen melkzuur.

Conclusie
Dat zou kunnen betekenen dat suppletie met zwarte bessen interessant is voor atleten in sporten met veel series van explosieve bewegingen.

Bron:
Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Oct;25(5):487-93.

Meer:
Zwarte bessen laten sporters meer vet verbranden (3-4-2022)
Zwarte bessen maken je fitter, vergroten verbranding van vet tijdens inspanning (2-4-2022)
Zwarte bessensap verhoogt dopamine, maakt beweging aangenamer (8-8-2019)


Combineer cafeine met taurine voor een snellere sprint Een paar milligram nicotine maakt sporters sneller Twee weken betaine | Meer spieren, snellere sprint

Combineer cafeïne met taurine voor een snellere sprint
Sporters die dagelijks een flinke hoeveelheid cafeïne consumeren, hebben niet zo verschrikkelijk veel aan cafeïnesuppletie. Dat kun je ondervangen door cafeïne te combineren met taurine.

Een paar milligram nicotine maakt sporters sneller
Je hoort er niet zoveel over, maar nogal wat sporters nemen voor belangrijke trainingen en wedstrijden een dosis nicotine.

Twee weken betaïne | Meer spieren, snellere sprint
Als sportieve studentes elke dag 2.5 gram betaïne slikken, neemt hun spiermassa met anderhalve kilo toe en wordt hun vermogen om explosief te bewegen na een uitputtende bewegingssessie significant groter.