Opgeladen: 8-1-2024
Opgeborgen in: Thee, Hart & bloedvaten
Translation: This is the effect of plain black tea on your cholesterol (9-1-2024)

Dit is het effect van ordinaire zwarte thee op je cholesterol

Alledaagse zwarte thee verlaagt de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL in je bloed met 4 punten. Als je cholesterolspiegel te hoog is, is het effect twee keer sterker.


Dit is het effect van ordinaire zwarte thee op je cholesterol


Studie
In 2015 publiceerden onderzoekers van Zhejiang University in China een metastudie waarin ze de uitkomsten van 10 trials aggregeerden en opnieuw analyseerden. Aan de trials hadden in totaal 411 proefpersonen meegewerkt. Ze hadden door de bank genomen gedurende 8 weken dagelijks een paar koppen zwarte thee gedronken of capsules met zwarte thee-extract geslikt.

Vervolgens hadden onderzoekers het effect van zwarte thee op de cholesterolhuishouding bepaald. In zwarte thee zitten catechines die in de darm de opname van cholesterol verminderen. Volgens dierstudies hebben vooral de gallaat-esters in thee dat effect.

Resultaten
Tot een statistisch significante afname van de totale hoeveelheid cholesterol en het 'goede cholesterol' HDL leidde suppletie niet. Zwarte thee verminderde echter wel de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL. Met 4.6 punten, om precies te zijn.


Dit is het effect van ordinaire zwarte thee op je cholesterol


Keken de onderzoekers alleen naar trials die waren uitgevoerd met proefpersonen met een verhoogd cardiovasculair risico, dan was het effect groter. Toen verminderde zwarte thee de concentratie LDL met 8.3 punten.

Cardiologen gaan er van uit dat een afname van de concentratie LDL met 1 punt de kans op een vaataandoening met 1 procent.

Groene thee
Eerder schreven we over de cholesterolverlagende effecten van groene thee. Die zijn, volgens een Chinese metastudie uit 2020, identiek aan die van zwarte thee.

Bron:
Clin Nutr. 2015 Aug;34(4):612-9.

Meer:
Groene thee verbetert cholesterolspiegel (7-7-2020)


Optimale cardiovasculaire gezondheid vereist zowel omega-3-vetzuren uit planten als uit vis Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie Verse tomaten verhogen HDL

Optimale cardiovasculaire gezondheid vereist zowel omega-3-vetzuren uit planten als uit vis
Vissen bevatten een ander type omega-3-vetzuren dan planten, maar alle omega-3-vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten. Toch?

Forse verhoging HDL en verlaging LDL door suppletie met krillolie
In een onkinderachtige dosis doet dit spul wonderen met je HDL, LDL en triglyceriden.

Verse tomaten verhogen HDL
Als je vier weken lang elke dag drie ons verse tomaten eet, dan stijgt de concentratie HDL - 'het goede cholesterol' - in je bloed met 14 procent.