Opgeladen: 21-1-2023
Opgeborgen in: Aminozuren, Tryptofaan & 5HTP, Afslanksupplementen
Translation: Supplementation with 5HTP makes diabetics eat significantly less (22-1-2023)

Diabeten eten fors minder door suppletie met 5HTP

Suppletie met een fikse dosis 5HTP zorgt ervoor dat diabeten hun dagelijkse inname van energie spontaan verminderen met 420 kilocalorieën. Dat blijkt uit een Italiaanse studie uit de vorige eeuw. Of 5HTP hetzelfde effect heeft bij niet-diabeten? Dat is nog maar de vraag.


Diabeten eten fors minder door suppletie met 5HTP


Studie
In 1998 publiceerden onderzoekers van de Sapienza University of Rome een kleine humane studie in de International Journal of Obesity waarin ze experimenteerden met 20 type-2 diabeten die nog geen insuline gebruikten.

9 proefpersonen slikten gedurende 2 weken dagelijks 750 milligram 5HTP, 11 een placebo. De proefpersonen mochten eten zoveel ze wilden, maar hielden wel precies bij wat ze dronken en aten.

Resultaten
Suppletie met 5HTP reduceerde na een week de inname van energie van 8088 tot 6338 kiloJoules per dag. Na twee weken suppletie zakte de inname zelfs nog een klein beetje verder. De afname van de energie-inname komt neer op 420 kilocalorieën.


Diabeten eten fors minder door suppletie met 5HTP

Diabeten eten fors minder door suppletie met 5HTP

Diabeten eten fors minder door suppletie met 5HTP


Grofweg driekwart van de afname van de energetische inname kwam op het conto van vet. De rest kwam op het conto van koolhydraten. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het staat er toch echt.

Mechanisme
Bij diabetes vermindert het vermogen van het lichaam om BCAAs om te zetten in energie. De concentratie BCAAs in de bloedbaan neemt daardoor toe.

Omdat BCAAs en tryptofaan via dezelfde transporters in de hersenen kunnen komen, en met elkaar concurreren bij het oversteken van de bloed-hersen-barrière, vermindert bij diabetes dus de toevoer van tryptofaan naar de hersenen. De aanmaak van serotonine in de hersenen neemt daardoor af.

Serotonine is een eetlustremmer. De onderzoekers denken dat daarom bij diabetes hyperfagie ontstaat - een vergrote eetlust. Ze denken dat ze in hun proef door suppletie met 5HTP die hyperfagie hebben weggenomen. 5HTP is een metaboliet die ontstaat uit tryptofaan, en vervolgens weer kan omzetten in serotonine.


Diabeten eten fors minder door suppletie met 5HTP


Als dat klopt, is 5HTP dus misschien voor diabeten een interessant afslanksupplement. Of dat ook voor andere groepen geldt, weten de Italianen niet.

Bron:
Int J Obes Relat Metab Disord. 1998 Jul;22(7):648-54.

Meer:
Dierstudie: suppletie met 5-HTP bestrijdt reuma (9-3-2016)
5-Hydroxytryptofaan - een supplement tegen liefdesverdriet (4-10-2015)


Krachttraining vermindert eetlust Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide (-)-Epicatechine, een eetlustremmer uit cacao

Krachttraining vermindert eetlust
Als je aan krachttraining gaat doen, dan zou het zomaar kunnen dat je zonder je dat in de gaten hebt je dagelijkse inname van energie met een paar honderd kilocalorieèn terugschroeft.

Spontaan vet verliezen door suppletie met oleoylethanolamide
Afslanken wordt misschien stukken makkelijker en aangenamer door dagelijkse suppletie met een paar honderd milligram van de lichaamseigen eetlustremmer oleoylethanolamide.

(-)-Epicatechine, een eetlustremmer uit cacao
Volgens Amerikaanse humane studies remt (-)-epicatechine de eetlust op een manier die interessant is voor afslankers.