Opgeladen: 29-6-2023
Opgeborgen in: AHCC, Lever, Paddenstoelen
Translation: AHCC protects the liver of heavy drinkers (30-6-2023)

AHCC beschermt de lever van de stevige drinker

AHCC, een extract van de eetbare paddenstoel shiitake, beschermt de lever tegen alcohol. Een dagelijkse dosis van een paar gram laat in het bloed van forse drinkers de concentratie van enzymen als AST, ALT en gamma-GT met tientallen procenten zakken.


AHCC, een extract van de eetbare paddenstoel shiitake, beschermt de lever tegen alcohol. Een dagelijkse dosis van een paar gram laat in het bloed van forse drinkers de concentratie van enzymen als AST, ALT en gamma-GT met tientallen procenten zakken.


Studie
Onderzoekers van Chung-Ang University in Zuid-Korea publiceerden in 2014 een trial waaraan 62 forse drinkers meewerkten als proefpersoon. De leverwaarden van de proefpersonen waren verhoogd. Dat geeft aan dat hun lever het zwaar kreeg te verduren. Van levercirrose was echter geen sprake. Meer gegevens over de proefpersonen vind je hier.

De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in 3 groepen. Gedurende 12 weken kreeg de ene groep elke dag een placebo, de andere groep 1 gram AHCC en weer een andere groep 3 gram AHCC.

AHCC is een extract van gefermenteerde shiitakes. Het bestaat voor 10 procent uit alpha-glucanen. De onderzoekers gebruikten een product van het Japanse Amino Up. Amino Up sponsorde de studie.

Resultaten
Suppletie met AHCC verminderde concentratie van de leverenzymen ALT, AST en gamma-GT respectievelijk met ongeveer 24, 14 en 13 procent. De lagere dosis werkte even goed als de hogere.

Bij de gemiddelde proefpersoon was de concentratie AST en ALT verhoogd en boven de referentiewaarden. Na de suppletieperiode was dat bij diezelfde gemiddelde proefpersoon ondanks de verbetering nog steeds het geval.

De figuur hieronder laat het effect van suppletie zien in procenten.


AHCC beschermt de lever van de stevige drinker


Mechanisme
Suppletie met AHCC remde ontstekingseiwitten als TNF-alpha en interleukine-1-bèta. De onderzoekers speculeren in hun artikel dat deze afname het gevolg is van interacties tussen AHCC en immuuncellen in de darm. Ze vermoeden dat deze ontstekingsremmende effecten een positief effect hebben op de lever.

Bron:
J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2014;60(5):348-56.

Meer:
Minder leverkanker door hogere inname magnesium (1-6-2023)
Zwaarlijvig en ook nog een vervette lever? Deze dosis myo-inositol maakt je gezonder (26-2-2023)
Grape Seed Extract beschermt lever tegen vervetting (18-10-2022)
Koffie beschermt tegen leveraandoening (26-6-2021)
Kardamom | Leverbeschermer & levensverlenger? (11-4-2021)


AHCC vergroot overlevingskansen kankerpatienten Beschermende werking AHCC een maand na gebruik nog aanwezig in dierstudie Dierstudie: AHCC wapent tegen veroorzaker van longontsteking

AHCC vergroot overlevingskansen kankerpatiënten
Als patiënten met een gevorderde vorm van leverkanker AHCC gebruiken, nemen mogelijk hun overlevingskansen toe.

Beschermende werking AHCC een maand na gebruik nog aanwezig in dierstudie
Zijn er supplementen of voedingsmiddelen die enige bescherming bieden tegen virusinfecties? Die vraag houdt ons al sinds het uitbreken van de coronacrisis bezig.

Dierstudie: AHCC wapent tegen veroorzaker van longontsteking
Als een infectie met het coronavirus uit de hand loopt en het immuunsysteem onderuit gaat, grijpen bacteriën als Klebsiella pneumoniae hun kans.