De spierpruim | De onvermoede anabole werking van pruimen
Pruimen zijn goed voor de botten. Pruimen bevatten stoffen die een anabole werking hebben op en in botweefsel. Raar maar waar. Volgens een Amerikaanse in vitro-studie die in 2019 verscheen, hebben diezelfde stoffen ook een anabole werking in spiercellen.
Studie
Chemici van het College of Agriculture in Petersburg stelden jonge spiercellen bloot aan een extract van pruimen. In het extract zaten betrekkelijk hoge concentraties polyfenolen zoals chlorogeenzuur, quercetine, rutine, anthocyanines en proanthocyanidines.
Klik op de tabel hieronder voor meer preciezere gegevens over de samenstelling van het extract.
De onderzoekers bepaalden vervolgens gedurende 48 uur de anabole effecten van het extract op de spiercellen.
Resultaten
De spiercellen werden groter en vormden meer spiervezels door blootstelling aan het extract.
In de spiercellen nam de synthese van eiwitten toe [Figuur] en nam de afbraak van eiwitten af. [Figuur]
Een deel van deze effecten is waarschijnlijk het gevolg van een toegenomen aanmaak van het anabole hormoon IGF-1 in de spiercellen door het extract, ontdekten de onderzoekers. Dat zie je in de eerste figuur hieronder.
Een ander mogelijk mechanisme is dat het extract het universele katabole signaalmolecuul NF-kappaB in de spiercellen een tandje lager zet. Dat zie je in de tweede figuur.
De onderzoekers testten hun extracten ook uit op kankercellen. Op dat celtype hadden de extracten een tegenovergesteld effect - ze verminderden de vitaliteit van de kankercellen.
Conclusie
"Plum extract may be a useful intervention to be considered for cancer cachexia or other chronic disease-induced cachexia involving inflammation", resumeren de onderzoekers.
"These results need to be confirmed in an animal model of cachexia, followed by clinical translation."
Dosering?
Ook al was een medewerker van de R&D-afdeling van Abbott Nutrition co-auteur van deze publicatie, toch vragen wij ons af of het op korte termijn zover zal komen. De concentraties in deze in vitro-studie waren bijzonder hoog. Je krijgt ze met geen mogelijkheid zo hoog in een levend organisme.
Bron:
Nutrients. 2019 May 15;11(5):1077.
Meer:
Dagelijkse inname van 5 gedroogde pruimen stopt botontkalking | Trial (3-8-2024)
Een ons gedroogde pruimen per dag beschermt je botmassa (21-5-2012)
Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen (17-5-2012)
Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel en maken botten sterker (20-10-2006)
|