Opgeladen: 23-3-2024
Opgeborgen in: Langer leven door suppletie, Suppletie voor duursporters, Ongewone anabole middelen, NAD+
Translation: Trigonelline keeps you fit and strong as the years go by (24-3-2024)

Trigonelline houdt je fit en sterk als de jaren klimmen

Als je al wat ouder bent maar toch sterk en fit wilt blijven, is alles wat de concentratie NAD+ in je cellen verhoogt interessant. Zwitserse onderzoekers vermoeden dat je dat voor elkaar kunt krijgen door suppletie met trigonelline, een metaboliet van vitamine B3 die aanwezig is in koffie, pompoen en fenegriek.


Trigonelline houdt je fit en sterk als de jaren klimmen


Trigonelline
Trigonelline is een metaboliet van de vitamine B3-analoog nicotinezuur. Plak een methylgroep op de juiste plek vast aan nicotinezuur en tata - je krijgt trigonelline. De stof komt in ruime hoeveelheden voor in fenegriekzaad [bekend van de supplementen], koffie, pompoen en erwten.

Nadat duidelijk werd hoe interessant NAD+ is voor atleten en levensverlengers - het lichaam maakt NAD+ van vitamine B3 - groeide de belangstelling van wetenschappers en bedrijven in alternatieve NAD+-precursoren. De meest gebruikte zijn op dit moment NR en vooral NMN, maar misschien is trigonelline ook de moeite waard.


Trigonelline houdt je fit en sterk als de jaren klimmen


Epidemiologie
Onderzoekers van voedingsreus Nestlé publiceerden in maart 2024 in Nature Metabolism de uitkomsten van een reeks studies naar de longevity-effecten van trigonelline. Daarbij zit ook een epidemiologisch onderzoek, dat is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld in studies uit China en Iran.

Volgens de onderzoekers is er een verband tussen de hoeveelheid trigonelline in het bloed van de studiedeelnemers - die tussen twee haakjes op betrekkelijk hoge leeftijd waren - en hun fysieke conditie. Hoe hoger de concentratie trigonelline, hoe kleiner de kans dat de studiedeelnemers leden aan sarcopenie. Meer trigonelline in het bloed betekende meer spierkracht en meer uithoudingsvermogen.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Trigonelline houdt je fit en sterk als de jaren klimmen

Trigonelline houdt je fit en sterk als de jaren klimmen


De onderzoekers analyseerden cellen van de studiedeelnemers en zagen dat een hoge concentratie trigonelline vooral samenging met hoge activiteit van genen die zijn betrokken bij oxidatief fosforyleren [zeg maar: het activeren van signaalmoleculen waarmee de cel bouw- en afbraakprocessen activeert] en dus ook bij anabole processen, het synthetiseren van eiwitten en opruimprocessen.

De onderzoekers maken op uit de literatuur dat een hoge concentratie trigonelline in het bloed vooral een gevolg is van een hoge inname van trigonelline in de voeding - en niet van een hoge inname van vitamine B3.

Dierstudie 1 | Langer leven
De onderzoekers gaven trigonelline aan aaltjes en zagen dat die daardoor langer gingen leven.


Trigonelline houdt je fit en sterk als de jaren klimmen


Dierstudie 2 | Sterker en fitter
In een andere dierproef dienden de onderzoekers bejaarde muizen gedurende 5 dagen een fikse dosis trigonelline toe via de orale route. Daarna bepaalden ze achter elkaar met hoeveel kracht de muizen eenmalig en meerdere keren hun klauwen konden dichtknijpen.

Door suppletie konden de oude muizen zowel eenmalig als meerdere keren achtereen meer spierkracht ontwikkelen dan oude muizen die geen trigonelline kregen.


Trigonelline houdt je fit en sterk als de jaren klimmen

Trigonelline houdt je fit en sterk als de jaren klimmen


De figuur hierboven vertelt misschien hoe trigonelline oude organismen sterker en fitter maken. Suppletie met trigonelline verhoogde de concentratie NAD+ in de cellen en het bloed van de proefdieren.

Dosering?
De onderzoekers - en het bedrijf waaraan ze zijn verbonden - hebben hun bevindingen gepatenteerd. [AU2020310493A1] In dat patent beschrijven de onderzoekers eiwitrijke producten die ook trigonelline bevatten, die de spiergroei zouden moeten versnellen.

In dat patent lezen we dat mensen trigonelline volgens de onderzoekers zouden moeten gebruiken in een dagelijkse dosis die ergens tussen 100 en 1000 milligram ligt.

Bron:
Nat Metab. 2024 Mar 19. doi: 10.1038/s42255-024-00997-x.

Meer:
Meer vitamine B3 geeft veertigplusser meer spieren en minder lichaamsvet (18-2-2024)
Dieet met veel vitamine B3 beschermt tegen Alzheimer (29-1-2020)
Antiverouderings-vitamine nicotinamide-riboside houdt diabeten gezond (5-7-2016)
Nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren (7-6-2016)
Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside (22-5-2016)


Als je meer dan vijf koppen koffie per dag drinkt leef je langer Pompoen vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht Supplement met fenegriekextract bestrijdt symptomen menopauze

Als je meer dan vijf koppen koffie per dag drinkt leef je langer
Volgens onderzoekers van Harvard is trigonelline in koffie één van de beschermende stoffen.

Pompoen vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht
Dierstudie. Volgens onderzoekers uit Taiwan is trigonelline één van de beschermende stoffen.

Supplement met fenegriekextract bestrijdt symptomen menopauze
Humaan onderzoek. Extract bevat onder meer trigonelline.