Opgeladen: 24-7-2022
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E,
Translation: Vitamins reduce side effects of oral contraceptives (25-7-2022)

Vitamines reduceren bijwerkingen anticonceptiepil

Een eenvoudige en beschaafd gedoseerde multivitamine reduceert de bijwerkingen van de anticonceptiepil. Volgens een studie die in 2015 is gepubliceerd, vermindert daardoor de kans de vrouwen stoppen met 'de pil' met misschien wel een factor 3.


Vitamines reduceren bijwerkingen anticonceptiepilVitamines & de pil
Er zijn aanwijzingen dat vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken meer foliumzuur, vitamine B2, B6 en B12, vitamine C en E en misschien ook nog meer magnesium, selenium en zink nodig hebben. [Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 Jul;17(13):1804-13.]

Het is bovendien overduidelijk dat het gebruik van anticonceptiepillen bijwerkingen kan veroorzaken. Sommige vrouwen worden dikker, hebben last van misselijkheid of stemmingswisselingen.

Studie
Onderzoekers van de universiteit van Tabriz in Iran vroegen zich af of die twee zaken met elkaar verband houden, en gaven 332 vrouwen van 18-40 jaar gedurende een klein half jaar anticonceptiepillen. Elke pil bevatte 0.15 milligram levonorgestrel en 30 microgram ethinylestradiol.

De vrouwen gebruikten de pillen gedurende 21 dagen, en stopten daarna 7 dagen met slikken.

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in 3 groepen. De ene groep slikte alleen hormoonpillen, de tweede groep slikte in de stopweken een placebo en de derde groep slikte tijdens de stopweek een vitaminepreparaat. Dat bevatte per pil 1.5 milligram vitamine A, 1.5 milligram vitamine B1, 1.7 milligram vitamine B2, 20 milligram vitamine B3, 2 milligram vitamine B6, 400 microgram foliumzuur, 6 microgram vitamine B12, 60 milligram vitamine C, 10 microgram vitamine D3 en 10 milligram vitamine E.

De eerste suppletie week vond plaats voordat de vrouwen hun anticonceptiepillen gingen gebruiken.

De universiteit van de onderzoekers had de preparaten zelf gemaakt.

Resultaten
Bij de vrouwen die de multivitamine slikten, kwamen bijwerkingen minder vaak voor. De vrouwen in deze groep hadden minder last van misselijkheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename en gevoelige borsten.

De tabel hieronder heeft betrekking op de bijwerkingen tijdens de eerste en tweede cyclus. Klik erop voor een grotere versie.

De tabellen die de bijwerkingen van de andere cycli beschrijven zijn niet wezenlijk anders.


Vitamines reduceren bijwerkingen anticonceptiepilVitamines reduceren bijwerkingen anticonceptiepilVitamines reduceren bijwerkingen anticonceptiepilHet percentage vrouwen dat stopte met het gebruik van de anticonceptiepillen [COC] was geringer in de vitaminegroep. Dat vertelt de figuur hierboven.

Van de vrouwen die alleen anticonceptiepillen slikten, haakte tijdens de proef 24 procent af. In de placebogroep was dat 18 procent. In de multivitaminegroep stopte slechts 3 procent.

Conclusie
"Multivitamin use during the pill-free interval of a COC regimen could decrease side effects and improve the continuation rate in the first months of COC use", resumeren de Iraniërs.

"However, the study limitations do not allow us to draw any definite conclusion for its use in clinical practice, especially in communities rich in dietary nutrients."

Bron:
Eur J Contracept Reprod Health Care. 2015;20(5):361-71.

Meer:
Het positieve lange termijneffect van multivitamines (27-6-2014)
Een multivitamine is zo gek nog niet (17-6-2012)
Multivitamines verhogen testosteronspiegel in seksueel actieve mannen, suggereert dierstudie (15-11-2008)


Multivitamine beschermt tegen virussen Slik elke dag een multivitamine en blijf makkelijker op gewicht Eenvoudige multivitamine maakt je blijer

Multivitamine beschermt tegen virussen
Als 55-plussers elke dag een multivitamine gebruiken, vermindert hun kans om ziek te worden door een griep- of verkoudheidsvirus.

Slik elke dag een multivitamine en blijf makkelijker op gewicht
Gebruikers van multivitamines zijn slanker dan niet-gebruikers.

Eenvoudige multivitamine maakt je blijer
Suppletie met een handjevol vitamines en mineralen zorgt ervoor dat mensen zich aantoonbaar opgewekter en minder depressief voelen.