Opgepoetst: 2-1-2022
Opgeladen: 6-6-2014
Opgeborgen in: Glycine, Aminozuren, Krachttraining & voeding, Ongewone anabole strategieën
Translation: The anticatabolic effect of glycine (23-6-2014)

De antikatabole werking van glycine

De antikatabole werking van glycine
De meeste makers van sportvoeding doen niets met het aminozuur glycine. Voor hen is glycine op z'n best een prijzig vulmiddel. Dat beeld is niet terecht, suggereert een dierstudie die fysiologen van de University of Melbourne publiceerden in Clinical Nutrition. Volgens dat onderzoek heeft glycine een antikatabole werking.


De antikatabole werking van glycine


Glycine
De figuur hieronder vat samen wat we weten over het metabolisme van glycine in het menselijk lichaam. Glycine fungeert als grondstof voor galzouten, purines, glutathione en zelfs glucose, en kan ontstaan uit andere aminozuren.


De antikatabole werking van glycine


Minder bekend is dat glycine ontstekingsprocessen afremt [Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003 Mar;6(2):229-40.] en spierweefsel tegen afsterving beschermt als de bloedsomloop stokt. [Curr Pharm Des. 2006;12(23):2953-67.] Door die effecten vroeg de Australische onderzoeker Daniel Ham zich af of glycine kan helpen tegen cachexia: de katabole processen die optreden bij gevorderde vormen van kanker.

Studie
Ham injecteerde muizen met agressieve tumorcellen, en behandelde de dieren daarna met dagelijkse injecties met glycine. Glycine is uitstekend oraal opneembaar, en er is dus helemaal niks tegen toediening via het voer. Maar met toediening via injecties omzeilde Ham het probleem van de verminderde eetlust door kanker.

De dosis was 1 g glycine per kg lichaamsgewicht per dag. Omgerekend naar volwassen mensen zou dat neerkomen op 7-10 gr glycine per dag.

Resultaten
De toediening van glycine beschermde de spiermassa tegen afbraak en voorkwam afname van de spierkracht, zag Ham na 3 weken.


De antikatabole werking van glycine


In de spieren remde glycine-suppletie de activiteit van katabole genen als Atrogin-1.

Ham herhaalde zijn experimenten met de aminozuren alanine en citrulline. Die beschermden de spieren niet tegen afbraak. Glycine remde de groei van de tumoren, en ook dat effect hadden de andere aminozuren niet.

Citrulline versnelde de tumorgroei zelfs.


De antikatabole werking van glycine


Conclusie
"Regardless of the specific mechanism, glycine represents a potential treatment for cancer cachexia, either in isolation or in combination with other nutrients", concluderen de onderzoekers.

"Glycine provides protection against cancer-induced reductions in skeletal muscle size and function, reduces the oxidative and inflammatory burden, and reduces the expression of genes associated with muscle protein breakdown in cancer cachexia."

Het zou zomaar kunnen dat glycine net zulke effecten heeft in sporters. Misschien dat pre-workout-producten met - we roepen maar wat - glycine en BCAA's wondermooie dingen doen met de progressie van bodybuilders.

Bron:
Clin Nutr. 2014 Jun;33(3):448-58.

Meer:
Dierstudie: glycine verlengt levensduur (21-6-2019)
Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag (11-12-2018)
Als leucine geen spiergroei stimuleert, combineer het dan met glycine (23-4-2016)


Schisandra vergroot toename spierkracht door beweging Tot op hoge leeftijd meer stamcellen in herstellende spieren door curcumine Hoe pompoen misschien spierafbraak vermindert

Schisandra vergroot toename spierkracht door beweging
Dat blijkt uit een humane studie die Koreaanse onderzoekers publiceerden in de American Journal of Clinical Nutrition.

Tot op hoge leeftijd meer stamcellen in herstellende spieren door curcumine
Als mensen net zo goed op curcumine reageren als labmuizen, dan verlengt suppletie met een goed opneembare vorm van curcumine niet alleen hun levensduur.

Hoe pompoen misschien spierafbraak vermindert
Prik ons er niet op vast, maar pompoenen zouden wel eens nog interessanter voor sporters kunnen zijn dan we eerder verkondigden...