|
Suppletie met N-acetyl-D-glucosamine brengt NK-cellen in stelling tegen griepvirussen Suppletie met N-acetyl-D-glucosamine is misschien niet alleen effectief tegen pijnlijke gewrichten of een droge huid, maar kan volgens een Chinese dierstudie ook beschermen tegen griep. N-acetyl-D-glucosamine activeert NK-cellen.
Dierstudie 1
In hun eerste experiment vervingen ze darmflora van muizen met de darmflora van muizen die eerder waren blootgesteld aan het vogelgriepvirus H7N9. Een deel van de muizen kreeg een transplantatie van een darmflora van muizen die het virus goed onder de duim konden houden, een andere deel kreeg een darmflora van muizen die grote moete met het virus hadden gehad. Een controlegroep kreeg een darmflora van muizen die niet in contact met H7N9 was geweest.
Daarna besmetten de onderzoekers de proefdieren met een ziekmakende dosis van H7N9-virussen en keken ze hoeveel muizen het loodje legden. Zoals je hieronder ziet, waren de overlevingskansen van de muizen die een darmflora hadden gekregen van de virusresistente dieren beduiden groter dan die van de andere proefdieren.
Dierstudie 2
N-acetyl-D-glucosamine zit in supplementen die de huid jonger en flexibel moeten houden en gewrichten moeten beschermen. Het is een bouwsteentje van hyaluronzuur.
Dierstudie 3
Dat is meer dan menselijke proefpersonen krijgen in supplemententrials krijgen, waarin onderzoekers het effect van N-acetyl-D-glucosamine op droge huid of pijnlijke gewrichten bestuderen. Die krijgen meestal 500-1000 milligram per dag. [Exp Ther Med. 2017 Apr;13(4):1614-21.] In kortdurende trials waarin onderzoekers een auto-immuunziekte als Crohn willen afremmen, krijgen proefpersonen echter doses tot 6 gram N-acetyl-D-glucosamine per dag. [Aliment Pharmacol Ther. 2000 Dec;14(12):1567-79.]
Suppletie met N-acetyl-D-glucosamine vergrootte de overlevingskansen van de muizen als die werden blootgesteld aan het vogelgriepvirus, vertelt de figuur hieronder. Klik erop voor een grotere versie.
Mechanisme
NK-cellen zijn een onderdeel van het aangeboren immuunsysteem. Deze immuuncellen worden actief zonder dat ze worden aangestuurd door informatie die het immuunsysteem heeft verworven na eerdere infecties. Mogelijk hebben de NK-cellen zoveel virussen uitgeschakeld, dat andere delen van het immuunsysteem minder moeite hadden met de ziekteverwekkers.
Bron: Meer:
|
|