Opgeladen: 4-1-2024
Opgeborgen in: Plantenextracten, Astaxanthine, Carotenoïden
Translation: Astaxanthin makes men more fertile (5-1-2024)

Astaxanthine maakt mannen vruchtbaarder

Mannen die graag vader willen worden maar er niet slagen om hun partner zwanger te maken, kunnen misschien hun kansen vergroten als ze supplementen met astaxanthine gebruiken. Dat suggereert een al wat oudere kleine trial, die is verschenen in de Asian Journal of Andrology.


Astaxanthine maakt mannen vruchtbaarder


Studie
In 2005 publiceerden Belgische andrologen, verbonden aan de universiteit van Gent, een trial waaraan 30 onvruchtbare mannen met een vaderwens meewerkten als proefpersoon. Alle proefpersonen kregen een standaardbehandeling met bijvoorbeeld antibiotica of antioestrogenen.

De helft van de proefpersonen slikte gedurende 3 maanden dagelijks een placebo. De andere helft slikte dagelijks 16 milligram astaxanthine. De Belgen gebruikten een product van AstaReal. AstaReal financierde het onderzoek.

Resultaten
In de astaxanthinegroep nam de activiteit van zuurstofradicalen [ROS] in de zaadcellen af met ongeveer een factor van 4. De zaadcellen in deze groep werden ook een beetje sneller.

Dat verklaart mogelijk waardoor 55 procent van de mannen in de astaxanthinegroep tijdens het experiment vader werd - of, beter gezegd, een voorstadium van het vaderschap bereikte. Bij de mannen in de placebogroep was dat 11 procent. Dat betekent dus dat suppletie met astaxanthine de kans op zwangerschap vergroote met een factor van 5.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Astaxanthine maakt mannen vruchtbaarder


Suppletie met astaxanthine had geen enkel effect op de testoseronspiegel. Bij de controlegroep vonden de Belgen na toediening van een placebo gedurende 3 maanden een hogere testosteronspiegel dan daarvoor, maar ook in die groep was het verschil niet statistisch significant.

Mechanisme
De Belgen vermoeden dat astaxanthine de zaadkwaliteit verhoogt omdat het, nadat het lichaam het heeft ingebouwd in de membranen van de Sertoli-cellen, werkt als een antioxidant. Astaxanthine zou op die manier het effect van behandeling met antioestrogenen kunnen versterken.


Astaxanthine maakt mannen vruchtbaarder


Bron:
Asian J Androl. 2005 Sep;7(3):257-62.

Meer:
Spirulina vergroot misschien fertiliteit van mannen (9-7-2023)
Visoliesupplementen goed voor testes & vruchtbaarheid (6-9-2020)
Shilajit maakt mannen vruchtbaarder en geeft ze meer testosteron (11-9-2012)


Dierstudie | Thijmolie verhoogt testosteronspiegel Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes Maakt een fikse dosis ergothioneine mannen vruchtbaarder?

Dierstudie | Thijmolie verhoogt testosteronspiegel
Thijmolie verhoogde ook de vruchtbaarheid van de konijnen. De beweeglijkheid en vitaliteit van hun zaadcellen namen toe.

Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes
In Aziatische landen gebruiken mannen supplementen met extracten van Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris. Ze hopen dat die de aanmaak van testosteron verhogen.

Maakt een fikse dosis ergothioneïne mannen vruchtbaarder?
Heel misschien kan suppletie met het aminozuur ergothioneïne een deel van groeiende aantal onvruchtbare mannen uitkomst bieden.