Opgeladen: 7-12-2022
Opgeborgen in: Ergothioneïne
Translation: Does a hefty dose of ergothioneine make men more fertile? (8-12-2022)

Maakt een fikse dosis ergothioneïne mannen vruchtbaarder?

Niet alleen de testosteronspiegel van mannen daalt. Mannen worden ook steeds vaker onvruchtbaar - en als je recent onderzoek mag geloven, dan verloopt dat proces van infertilisatie wereldwijd ook nog eens steeds sneller. [Hum Reprod Update. 2022 Nov 15;dmac035.] Heel misschien kan suppletie met het aminozuur ergothioneïne een deel van groeiende aantal onvruchtbare mannen uitkomst bieden.


Maakt een fikse dosis ergothioneine mannen vruchtbaarder?


Ergothioneïne
Ergothioneïne zit onder meer in paddenstoelen, orgaanvlees, zwarte bonen en in havermoutkiemen. In cellen activeert ergothioneïne beschermende enzymen als catalase, glutathionperoxidase en superoxide-dismutase.

Hoe meer ergothioneïne in het bloed aanwezig is, hoe geringer de kans op hart- en vaatziekten en hoe geringer de kans op hersenaandoeningen als Alzheimer. Bovendien zijn er studies die suggereren dat suppletie met ergothioneïne een positief effect heeft op stramme en pijnlijke gewrichten.

De Europese EFSA heeft het gebruik van ergothioneïne in supplementen en functional foods veilig bevonden. [EFSA Journal 2016;14(11):4629.]

Studie
In 2019 publiceerde Dare Ayobami van Bingham University in Nigeria een dierstudie waarin hij het effect van het kankermedicijn cisplatine en ergothioneïne bestudeerde. Cisplatine beschadigt de testes en vermindert zowel de productie van testosteron als de kwantiteit en kwaliteit van de zaadcellen. Ayobami vroeg zich af of suppletie met ergothioneïne daaraan iets kon veranderen.

We kijken in dit bericht alleen naar het effect van suppletie met ergothioneïne. De cisplatine laten we maar even links liggen.


Maakt een fikse dosis ergothioneine mannen vruchtbaarder?


Dosering
Als de labratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze gedurende de 2 weken die de proef duurde dagelijks 100 milligram ergothioneïne ingenomen. Die dosis is erg hoog. Supplementen bevatten meestal slechts 2-5 milligram ergothioneïne per aanbevolen dagelijkse inname.

Het lijkt er echter op dat ergothioneïne in bepaalde weefsels, zoals het beenmerg en wellicht ook de testes, accumuleert. Dat betekent dat het effect dat de Nigeriaanse dierstudie beschrijft misschien ook kan optreden als organismen een gedurende een langere periode dan 2 weken een geringere dosis dan 100 milligram ergothioneïne per dag binnenkrijgen.

Resultaten
Toediening van alleen ergothioneïne aan de proefdieren lijkt het aantal zaadcellen te vergroten, maar het verschil is niet significant. Wel significant is het effect op de kwaliteit van de zaadcellen.


Maakt een fikse dosis ergothioneine mannen vruchtbaarder?


Maakt een fikse dosis ergothioneine mannen vruchtbaarder?


Maakt een fikse dosis ergothioneine mannen vruchtbaarder?


Toediening van ergothioneïne leek de concentratie testosteron, LH en FSH te verhogen. Ook deze toename was echter niet statistisch significant.

Bron:
IOSR Journal of Pharmacy and Biological Sciences 2019;14(1):6-13.

Meer:
Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel (11-12-2019)
Stress en vermoeidheid zijn net zulke sterke testosteronverlagers als leeftijd (8-6-2017)
Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers (28-11-2015)


Visoliesupplementen goed voor testes Dierstudie: granaatappel verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel in mannen Ook uien-extract verhoogt testosteronspiegel

Visoliesupplementen goed voor testes
Als jonge mannen visoliesupplementen gebruiken, worden hun testes groter en neemt hun aanmaak van zaad toe.

Dierstudie: granaatappel verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel in mannen
Een niet eens zo verschrikkelijk hoge dosis granaatappelextract kan mannen vruchtbaarder maken, en misschien ook nog de concentratie testosteron in hun bloed verhogen.

Ook uienextract verhoogt testosteronspiegel
Deze webstek heeft al een paar keer geschreven over de testosteronverhogende werking van uiensap. De maag van de meeste mensen verdraagt het sap van Allium cepa in ieder geval zo slecht dat suppletie onmogelijk is.