Opgeladen: 1-7-2022
Opgeborgen in: Bankdrukken, Krachttraining, Elastische band
Translation: Bench presses with elastic band result in 32 percent more strength (2-7-2022)

Bankdrukken met elastische band resulteert in 32 procent meer kracht

Krachtsporters kunnen de kracht die ze opbouwen met bankdrukken met meer dan dertig procent vergroten als ze een deel van het gewicht, dat ze normaliter aan de bankdrukstang zouden hangen, vervangen door een elastische band.


Bankdrukken met elastische band resulteert in 32 procent meer krachtStudie
Onderzoekers van Kent State University in Ohio, USA lieten 11 studenten bij 2 gelegenheden 3 weken bankdrukken. Dat hield in dat de studenten 2 keer per week 5 sets afwerken.

De studenten waren ongetraind. Hun spierkracht ging dus met sprongen vooruit.

Bij de ene gelegenheid bankdrukten de studenten op de reguliere manier [STAND]. Ze gebruikten een stang met gewichten eraan. Het totale gewicht was 85 procent van het gewicht waarmee nog maar net 1 rep mogelijk was.

Bankdrukken met elastische band resulteert in 32 procent meer kracht
Bij de andere gelegenheid gebruikten de studenten een iets lichter gewicht [BAND]. Om dat ze elastische banden hadden vastgemaakt aan de halterstang, was de totale belasting bij de BAND-sessies gelijk aan die van de STAND-sessies. De onderzoekers hadden 15 procent van de belasting vervangen door het bevestigen van een elastische band aan de halterstang.

Resultaten
Bankdrukken met een elastische band [BAND] verhoogde de 1RM - het gewicht waarmee nog maar net 1 rep mogelijk was - met 32 procent meer dan bankdrukken zonder elastische band [STAND].


Bankdrukken met elastische band resulteert in 32 procent meer krachtConclusie
"This information supports the potential benefits of the inclusion of combined elastic and free-weight resistance training in exercise programing that contains the benchpress exercise to maximize strength gains", schrijven de onderzoekers.

"It would appear that the modification of bench press to include elastic tension is an effective form of training for both athletes and untrained lifters."

Bron:
J Strength Cond Res. 2011 Feb;25(2):459-63.

Meer:
Schuin bankdrukken voor de bovenkant van je borstspieren | Hoe wel en hoe niet (22-10-2020)
Wat is beter? Bankdrukken met een camber-stang of bankdrukken met rechte stang? (4-10-2020)
Instabiele gewichten | Bankdrukken, maar dan nog beter (22-9-2020)
De superieure uitvoering van de bench-press (15-8-2019)


Wat is beter? Twisten met een machine of met een elastische band? Metastudie | Krachttraining met gewichten gelijkwaardig aan krachttraining met elastische banden Flyes en reverse-flyes kun je ook uitvoeren met een elastische band

Wat is beter? Twisten met een machine of met een elastische band?
Als je specifiek de obliques wilt trainen met de torso-twist, dan kun je die oefening het beste uitvoeren op een machine. Maar...

Metastudie | Krachttraining met gewichten gelijkwaardig aan krachttraining met elastische banden
Krachttraining met gewichten en machines kan resulteren in eenzelfde krachttoename als krachttraining met elastische banden.

Flyes en reverse-flyes kun je ook uitvoeren met een elastische band
Als je even geen gewichten bij de hand hebt, maar toch wilt flyen en reverse-flyen, werp dan eens een blik op deze studie.