Opgeladen: 28-3-2022
Opgeborgen in: Aminozuren, Citrulline, Plantenextracten Beet Root, Stikstofmonoxide, Suppletie voor meer uithoudingsvermogen
Translation: Does it make sense to combine beet root and citrulline? (29-3-2022)

Heeft het zin om beet root en citrulline met elkaar te combineren?

Jazeker, dat heeft zin. Als je tenminste je uithoudingsvermogen wilt vergroten. Voor andere toepassingen is de toegevoegde waarde van de citrulline-beet root-combinatie wellicht minder.


Heeft het zin om beet root en citrulline met elkaar te combineren?


Studie
Onderzoekers van de University of Leon In Spanje verdeelden 32 mannelijke triatleten in 2 groepen. Gedurende het experiment, dat 9 weken duurde, slikten de proefpersonen in de eerste groep dagelijks een placebo [PLG].

De proefpersonen in de tweede groep slikten dagelijks 3 gram citrulline [CITG], terwijl de proefpersonen in de derde groep dagelijks 2.1 gram beet root extract innamen - met daarin 100 milligram nitraat [BRG].

De proefpersonen in de vierde groep slikten zowel 3 gram citrulline als 2.1 gram beet root per dag [CIT-BRG].

Beide supplementen zijn goed bestudeerd, en veel van de trials laten zien dat suppletie zinvol kan zijn voor sporters. Beide supplementen hebben een enigszins overeenkomstig werkingsmechanisme: ze verhogen de concentratie stikstofmonoxide in het lichaam, waardoor kleine bloedvaatjes soepeler worden en tijdens inspanning het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar spiercellen verbetert.

In zo'n geval wordt de vraag of een combinatie goed uitpakt extra interessant.


Heeft het zin om beet root en citrulline met elkaar te combineren?


Resultaten
Voor en op de laatste dag van de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers het explosieve vermogen van de triatleten met de high jump [HJUMP], ze bepaalden met hoeveel kracht de proefpersonen met hun handen een dynamometer konden dichtknijpen [DYN], hoeveel sit-ups de proefpersonen in een korte tijd konden maken en ze bepaalden het uithoudingsvermogen [annex de VO2max] van de proefpersonen aan de hand van de Coopertest.

Bij de proefpersonen die de combinatie van citrulline en nitraat hadden ingenomen, namen het explosief vermogen en het uithoudingsvermogen toe - terwijl dat in de andere groepen niet het geval was.

De extra toename van het explosief vermogen stelde in de combinatiegroep niet zoveel voor. De toename van het uithoudingsvermogen was overtuigender.


Heeft het zin om beet root en citrulline met elkaar te combineren?


Heeft het zin om beet root en citrulline met elkaar te combineren?


Bron:
Nutrients. 2021 Dec 23;14(1):40.

Meer:
Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter (28-10-2019)
Door combinatie van BCAA's, citrulline en arginine presteren zwemmers beter bij intervaltraining (19-12-2018)
Sporters presteren beter en zijn minder vermoeid na een ontbijt met BCAA's, arginine en citrulline (19-10-2017)


Oplaadfase vergroot prestatieverbetering door nitraten Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningen Zonlicht versterkt prestatieverbeterende werking nitraten

Oplaadfase van 2 weken vergroot prestatieverbetering door nitraten
Sporters die 2-3 uur voor een training of wedstrijd een portie nitraten innemen - bijvoorbeeld in de vorm van spinazie, beetroot of kaliumnitraat - presteren beter.

Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningen
Het nitraatrijke sap van de rode biet is niet alleen een interessant supplement van traditionele duursporters, maar ook voor sporters voor wie korte maar explosieve inspanningen relevant zijn, zoals vechtsporters, teamsporters, speerwerpers en kogelstoters.

Zonlicht versterkt prestatieverbeterende werking nitraten
Humane studie.