Opgeladen: 23-12-2017
Opgeborgen in: Beetroot, Plantaardige extracten, NO-Boosters
Translation: Not yet

Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningen

Het nitraatrijke sap van de rode biet is niet alleen een interessant supplement van traditionele duursporters, maar ook voor sporters voor wie korte maar explosieve inspanningen relevant zijn, zoals vechtsporters, teamsporters, speerwerpers en kogelstoters. Eerder schreven we over een Amerikaanse studie met die strekking, en nu komen ook Spaanse sportwetenschappers tot die slotsom.

Studie
De onderzoekers, verbonden aan de Alfonso X el Sabio University in Madrid, lieten 15 gezonde en sportieve studenten bij twee verschillende gelegenheden op een cyclometer 30 seconden sprinten. De ene keer dronken de studenten 3 uur voor de test een placebo, de andere keer 70 milliliter geconcentreerd rodebietensap. De onderzoekers gebruikten - je zag hem al aankomen - Beet-It, een product van James White Drinks.

James White bekostigde de studie trouwens niet.

Resultaten
Na inname van het bietensap konden de proefpersonen meer power ontwikkelen dan na inname van het placebo. Ze waren dus sneller. Dat zie je hieronder. Statistisch significant was de toename echter niet.


Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningenWel significant was de toename van de peak power na de inname van beetroot-groep ten opzichte van een placebo. Peak power is grofweg identiek aan de maximale snelheid die de proefpersonen konden bereiken.


Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningen


Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningenRode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningen
Toen ze de sprint opknipten in 3 stukjes van 10 seconden zagen de Spanjaarden dat beetroot in de eerste 10 seconden van de sprint een significante prestatieverbeterende werking had, en de gemiddelde power in dat tijdframe dus wel vergrootte. Dat zie je hierboven.

Na de sprint circuleerde in het bloed van de studenten meer melkzuur [lactate] als ze beetroot hadden gebruikt. Melkzuur komt vrij bij verbranding van glucose tijdens hoog-intensieve inspanning. Bij zeer intensieve inspanningen verloopt de verbranding van glucose niet meer volledig, en komt melkzuur als een soort afvalproduct vrij.


Rode biet verbetert prestaties bij explosieve inspanningenConclusie
"Beetroot juice (containing 5.6 millimol nitrogen nitrate) taken as a supplement had an ergogenic effect on maximum power production and a trend was observed for this to occur within the first 15 seconds of an inertial cycle ergometer Wingate test", resumeren de onderzoekers.

"The supplement also led to increased blood lactate concentrations post-exercise. We attribute these effects of beetroot juice to specific improvements in power output and blood supply to type II motor units."

Bron:
Nutrients. 2017 Dec 15;9(12).

Meer:
Zuurstoftekort? Bietensap helpt (23-12-2016)
Bietensap voor sprinters, voetballers en vechtsporters (19-12-2016)
Bodybuilders maken twintig procent meer reps door rode bietensap (28-4-2016)


Gebruik je bacteriedodend mondwater? Dan heb je weinig aan beetroot

Sporters hebben meer aan rode bieten en andere nitraatrijke groenten dan aan natriumnitraat

Spinazie en rucola zijn voor sporters net zo interessant als rode bieten

Gebruik je bacteriedodend mondwater? Dan heb je weinig aan beetroot...
In producten als Listerine en Corsodyl zitten stoffen als benzoic acid, benzoate of chlorhexidine die de bacteriepopulatie in je mond reduceren.

Sporters hebben meer aan rode bieten en andere nitraatrijke groenten dan aan natriumnitraat
Kennelijk zitten er in bieten ook stoffen die de prestatieverbeterende werking van nitraat vergroten.

Spinazie en rucola zijn voor sporters net zo interessant als rode bieten
Ook bodybuilders en andere krachtsporters kunnen intensiever trainen als ze aan hun dagelijkse voeding rode bietensap toevoegen.