Opgeladen: 28-4-2020
Opgeborgen in: Squats, Krachttraining
Translation: This is the difference between the belt-squat and the back-squat (29-4-2020)

Dit is het verschil tussen de belt-squat en de reguliere squat

Dit is het verschil tussen de belt-squat en de reguliere squat
Als je graag wilt squatten, maar ergens in je midsectie een blessure hebt waardoor dat niet goed mogelijk is, dan is de belt-squat misschien een alternatief. Amerikaanse onderzoekers van de University of New England komen tot die conclusie in de Journal of Human Kinetics.

Studie
De onderzoekers voerden een experiment uit met 10 ervaren krachtsporters, die ervaring hadden met zowel de regulier back-squat als de minder bekende belt-squat. Ze plakten electroden op de huid van de sporters, die de activiteit van de spieren daaronder konden meten, en lieten de proefpersonen vervolgens squatten met hun lichaamsgewicht.

Vervolgens bepaalden de onderzoekers hoe hard de spieren in het onderlichaam van de sporters hadden moeten werken.

Resultaten
De twee versies van de squat prikkelden de spieren op ongeveer dezelfde manier, maar er waren ook verschillen. De belt-squat ontzag spiergroepen in de midsectie, zoals de buikspier rectus abdominis, de onderrugspier erector spinae en de bilspieren.


Dit is het verschil tussen de belt-squat en de reguliere squat


Meer gegevens vind je in deze tabel.

Conclusie
"Our results suggest belt squatting provides similar muscular demands for the quadriceps, hamstrings, and plantar flexors, but is less demanding of trunk stabilizers, and gluteual muscles", schrijven de onderzoekers.

"Belt squats may be a suitable alternative to back squats in order to avoid stressing low back or trunk musculature."

Bron:
J Hum Kinet. 2020 Mar 31;72:223-8.

Meer:
De single leg-squat voor de bilspieren, de split-squat voor de quads (25-11-2019)
De single-leg squat voor gluten en hamstrings beter dan de reguliere squat en de deadlift (25-3-2018)
De hip-thrust voor voetballers, de front-squat voor basketballers (7-7-2016)


Boxsquat bijna net zo goed als reguliere squat Back-squat of front-squat - voor je beenspieren maakt het niet uit Squatten met kneewraps vergroot slijtage in je kniegewricht

Boxsquat bijna net zo goed als reguliere squat
De gewone squat levert een iets betere prikkel voor je beenspieren dan de boxsquat - de versie van de squat waarbij je op het laagste punt van de beweging een seconde op een bankje gaat zitten. Het verschil tussen de beide varianten is echter klein.

Back-squat of front-squat - voor je beenspieren maakt het niet uit
Dat ontdekten bewegingswetenschappers van de University of Florida toen die de effecten van de traditionele back-squat en de front-squat met elkaar vergeleken.

Squatten met kneewraps vergroot slijtage in je kniegewricht
Kneewraps maken weliswaar dat je in de gym met zwaardere gewichten kunt squatten en leg-pressen, maar het consequent dragen van die dingen is misschien niet zo verstandig.