Opgepoetst: 7-7-2019
Opgeladen: 4-4-2013
Opgeborgen in: Krachttraining, Squatten, Gewrichten
Translation: Using knee wraps for squats increases wear and tear in your knee joint (26-4-2013)

Squatten met kneewraps vergroot slijtage in je kniegewricht

Kneewraps maken weliswaar dat je in de gym met zwaardere gewichten kunt squatten en leg-pressen, maar het consequent dragen van die dingen is misschien niet zo'n goed idee. Volgens Britse bewegingswetenschappers veranderen kneewraps je manier van bewegen tijdens de squat op zo'n manier dat je kniegewricht meer schade kan oplopen.

Squatten, wraps en kracht
Als je kneewraps gebruikt kun je tijdens krachttraining meer kracht in je onderlichaam genereren, weten we officieel sinds 1990. [J Strength Cond Res 12: 30-35, 1990.] Al ver voor die tijd merkten krachtsporters dat ze zwaarder konden squatten als ze kneewraps gebruikten. Dat komt waarschijnlijk door de elasticiteit van het materiaal.

Studie
Over de effecten van het dragen van kneewraps op de beweging tijdens de squat is echter weinig bekend. Om die reden lieten bewegingswetenschappers van de University of Chichester 10 ervaren mannelijke krachtsporters squatten met [Wrapped] en zonder kneewraps [Unwrapped], zodat ze het effect van de wraps op hun beweging konden meten.


Squatten met kneewraps vergroot slijtage in je kniegewricht


Squatten met kneewraps vergroot slijtage in je kniegewricht


Resultaten
En dat effect was er. Als je squat maakt het gewicht op je schouders niet alleen een verticale beweging, maar ook een horizontale. Die horizontale beweging verminderde fors door het dragen van de wraps, zagen de onderzoekers. Tijdens het laten zakken van het gewicht [van a naar b] verminderde die horizontale component met 39 procent, tijdens het omhoog brengen van het gewicht [van c naar d] nam de horizontale beweging af met zelfs 99 procent.

Door de vermindering van de horizontale component van de beweging neemt vermoedelijk de frictie in het kniegewricht toe, en slijt het gewricht sneller. Dat effect wordt nog versterkt doordat de kneewraps de beweging sneller laten verlopen: de power neemt toe.


Squatten met kneewraps vergroot slijtage in je kniegewricht


Conclusie
"We therefore propose that knee wraps should not be worn during the strength and conditioning process and that if an athlete feels that additional support is needed for the knee, the integrity of the joint is thoroughly assessed and treated rather than relying on artificial aid that could exacerbate any underlying issues", schrijven de onderzoekers.

De inmiddels overleden trainer en coach Charles Poliquin onderschreef de visie van de Britten. [charlespoliquin.com December 30, 2011] [Offline] Hij vreesde dat krachtsporters die altijd met kneewraps hun benen trainen de spieren in hun heupen onvoldoende ontwikkelen.

Bron:
J Strength Cond Res. 2012 Oct;26(10):2844-9.

Meer:
Squatten met flexibele stang: veel impact op spieren met weinig gewicht (14-4-2018)
De hip-thrust voor voetballers, de front-squat voor basketballers (7-7-2016)
Benen trainen op de legpress? Je kunt beter squatten... (2-5-2016)
De hip thrust versus de squat (12-8-2015)


Versleten gewrichten? Een koolhydraatarm dieet helpt

Aanhechtingen groeien sneller door whey tijdens krachttraining

Collageensuppletie versnelt genezing peesblessure bij sporters

Versleten gewrichten? Een koolhydraatarm dieet helpt
Heb je last van pijnlijke en versleten gewrichten? Je kunt dat probleem verzachten door de hoeveelheid koolhydraten in je voeding drastisch te verminderen.

Aanhechtingen groeien sneller door whey tijdens krachttraining
Als je graag je kniebanden - je fysio spreekt liever van je patellapezen of patellar tendons - sterker wilt maken, dan is deze studie misschien wel interessant.

Collageensuppletie versnelt genezing peesblessure bij sporters
Sporters met een peesblessure herstellen misschien sneller als ze bij hun revalidatieprogramma ook een supplement met gehydroliseerd collageen gebruiken.