Opgeladen: 25-1-2017
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Plantaardige extracten
Translation: No translation yet

Betalaïnes voor hardlopers - positief effect op de 5K

Betanin
Betalaïnes verbeteren de prestaties van triatleten, schreven we gisteren braaf over van een nog te verschijnen Amerikaanse studie. De auteurs van dat onderzoek publiceerden in 2016 nog een andere humane studie naar de prestatiebevorderende werking van betalaïnes. Die had betrekking op 13 mannelijke studenten, die in hun vrije tijd minstens 45 kilometer per week hardliepen.

Studie
De hardlopers slikten gedurende 6 dagen elke dag twee capsules met elk 50 milligram bietenextract. Daarvan bestond 12.5 milligram uit betalaïnes.

De onderzoekers gebruikten een extract dat was geproduceerd door het Amerikaanse FutureCeuticals, de sponsor van het onderzoek. [futureceuticals.com]

Op de zevende dag slikten de proefpersonen nog een capsule en 2 uur en 20 minuten later ondergingen ze tests: ze moesten eerst 30 minuten rennen op een treadmill met een matig tempo. Vervolgens moesten ze - ook op een treadmill - een afstand van 5 kilometer afleggen in een zo kort mogelijke tijd.

De onderzoekers herhaalden de procedure bij een andere gelegenheid, maar gaven de hardlopers toen een placebo.

Resultaten
Tijdens het half uur van submaximale inspanning waren de hartslag en de concentratie melkzuur een beetje lager als de proefpersonen een betalaïne-extract [BRC] hadden gebruikt dan als ze een placebo hadden gekregen [Control]. Bovendien onderdrukte het extract gevoelens van vermoeidheid [RPE] enigszins.


Betalaïnes voor hardlopers - positief effect op de 5K


De suppletie met betalaïnes snoepte 0.6 minuten van de gemiddelde 5K-tijd af, verlaagde de hartslag en verminderde gevoelens van vermoeidheid [RPE].


Betalaïnes voor hardlopers - positief effect op de 5K


Betalaïnes voor hardlopers - positief effect op de 5K
Na de 5K-loop bepaalden de onderzoekers meerdere keren de concentratie van het enzym lactate dehydrogenase [LDH] in het bloed van de proefpersonen. Hoe hoger die concentratie, hoe serieuzer is de beschadiging die spiercellen hebben opgelopen door intensieve fysieke inspanning.


Betalaïnes voor hardlopers - positief effect op de 5K


Conclusies
"Given the lower heart rate, blood lactate, rate of perceived exertion, muscle damage and improved 5-km time trial performance, we conclude that betalain-rich concentrate supplementation can improve exercise performance and recovery in healthy, young competitive runners", concluderen de onderzoekers.

Kopen, dat spul?
Voordat je je zuurverdiende geld gaat uitgeven aan supplementen met betalaïnes, lees dan eerst het stuk over betalaïnes dat we morgen of overmorgen op de webstek zullen zetten.

Bron:
Sports 2016, 4, 40; doi:10.3390/sports4030040.

Meer:
Betalaïnes, de rode kleurstoffen in bieten en amaranth, maken triatleten sneller (24-1-2017)
Betalaïnes uit rode biet verminderen gewrichtspijn (22-9-2015)


De vier allerbeste supplementen voor hardlopers

Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen

HMB maakt duursporters fitter en sneller

De vier allerbeste supplementen voor hardlopers
Natriumcitraat, cafeïne, natriumbicarbonaat en koolhydraten. Dat zijn, voor zover je dat uit de beschikbare studies kunt afleiden, de beste supplementen waarmee hardlopers hun prestaties kunnen verbeteren.

Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen
Suppletie met Spirulina platensis beschermt de spieren van hardlopers tijdens intensieve training en verhoogt hun uithoudingsvermogen.

HMB maakt duursporters fitter en sneller
Roeiers, hardlopers, zwemmers, wielrenners en andere duursporters krijgen meer uithoudingsvermogen als ze elke dag 3 gram HMB gebruiken.